België schrapt wet over genocide

België heeft besloten de omstreden genocidewet af te schaffen. Een nieuwe wet die nog voor augustus van kracht moet worden, maakt slechts aanklachten mogelijk tegen Belgische staatsburgers of inwoners van België....

AFPAP en Reuters

De voorbije maanden werd de Belgische regering herhaaldelijk in verlegenheid gebracht nadat was gedreigd met aanklachten tegen de regeringsleiders Bush, Blair en de Amerikaanse legercommandant Franks.

Het besluit werd genomen direct na het aantreden van het tweede kabinet Verhofstadt dat zaterdag in Brussel door koning Albert II werd beëdigd. De druk op België om de wet te schrappen was groot. De VS hadden gedreigd het hoofdkwartier van de NAVO uit Brussel te verplaatsen. Een eerder aanbod van België de huidige wet af te zwakken, was door Washington afgewezen.

'Ik denk dat we het probleem hebben opgelost. We zullen nu snel gaan werken aan een wetgeving die vergelijkbaar is met andere Westerse landen', zei premier Verhofstadt zaterdag. Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel, tegen wie recent ook een aanklacht was ingediend, zei: 'De wet is door sommige mensen misbruikt om andere personen te beschadigen. Zij die de wet misbruikt hebben, dwingen ons nu de wet af te schaffen.'

De genocidewet gaf rechtbanken in België de bevoegdheid overal en ongeacht de nationaliteit van betrokkenen veronderstelde oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid te vervolgen. De wet werd ingevoerd in 1993 en leidde tot een reeks klachten tegen regeringsleiders en ministers in het buitenland.

Het kabinet Verhofstadt wil de oude wet vervangen door een wet die alleen kan worden aangewend voor zaken waar een direct verband met België bestaat. De exacte formulering verwacht de regering over uiterlijk een week te presenteren.

Een belangrijk aspect aan de nieuwe wet gaf Verhofstadt zaterdag al prijs: staatshoofden, diplomaten en functionarissen die in eigen land immuniteit genieten, hebben in de toekomst niets te vrezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden