België: reactie Nederland op wegenvignet is bizar

BRUSSEL (ANP) - De Vlaamse minister van Mobiliteit is vast van plan het Belgische wegenvignet januari volgend jaar in te voeren. Ze bleek vrijdagavond in het geheel niet gevoelig voor een storm van Nederlandse kritiek.

Van Brempt toonde zich vrijdag in het televisieprogramma Terzake verbaasd over de Nederlandse woede. ,,Het is bizar dat ze zo hard reageren. Maar het gaat over hun portemonnee en dan kennen we de Nederlanders'', aldus Van Brempt in een duidelijke verwijzing naar de in België vermaarde Nederlandse zuinigheid.

Van Brempt wees er op dat het Nederlands kabinet zelf plannen heeft voor rekeningrijden. ,,Daar gaan de Vlamingen dan ook voor betalen. Ze moeten niet te hoog van de toren blazen.''

Openbaar vervoer verbeteren

De Vlaamse regering wil met het geld de wegen opknappen en het openbaar vervoer verbeteren. Het Belgische wegennet is mede door Nederlanders, Duitsers en Fransen een van de drukste ter wereld.

Van Brempt wil wel nadenken over de situatie in Baarle-Nassau en Zeeuws-Vlaanderen. Nederlanders zijn daar omringd door België en worden dus wel gedwongen om het vignet aan te schaffen.

Overigens is de 60 euro die het vignet gaat kosten alleen voor een jaarvignet. Er komen ook goedkopere versies voor bijvoorbeeld tien dagen, aldus Van Brempt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden