België raakt ook 'eigen' Fina kwijt

'We zijn er weer eentje kwijt', treurde de Financieel-Economische Tijd dinsdag. België verliest wederom een kolos in het bedrijfsleven aan het buitenland: het olieconcern Petrofina, met een omzet van bijna dertig miljard gulden zelfs de grootste onderneming van het land, komt in handen van het Franse Total....

ROB GOLLIN

Van onze correspondent

Rob Gollin

BRUSSEL

De oliegroep heeft met de vijf grootste aandeelhouders van Petrofina overeenstemming bereikt over de aankoop van 41 procent van de aandelen. 'Total Fina', zoals de nieuwe groep zal heten, wordt in grootte de zesde oliemaatschappij ter wereld en na Shell en British Petroleum de derde in Europa.

De overname kost Total 25 miljard gulden. Half januari spreken alle aandeelhouders zich uit over het bod.

Bij de Belgische onderneming zijn bijna vijftienduizend medewerkers in dienst. De overname zal hooguit het verlies van enkele tientallen arbeidsplaatsen tot gevolg hebben, verklaarde Total gisteren. De industriële activiteiten in Antwerpen en Féluy blijven ongemoeid.

De transactie past in de reeks vrijages tussen de grootste olieconcerns die na de aanhoudende daling van de olieprijs naarstig zoeken naar mogelijkheden om kosten te besparen. De afgelopen week werd het Franse Elf-Aquitaine nog genoemd als voornaamste kandidaat-koper. Volgens bestuursvoorzitter Thierry Desmarest van Total is de steun van de grote aandeelhouders 'onherroepelijk'. Daarmee sluit hij uit dat anderen nog een tegenbod kunnen doen.

De invloedrijke Waalse financier Albert Frère (72), voormalig staalbaron, wordt algemeen gezien als de regisseur van de verkoop. Hij bezit via de holdings Groep Brussel Lambert, Electrafina en de Nationale Portefeuillemaatschappij 30 procent van de aandelen van Petrofina. Belgische media spraken gisteren van een 'meesterzet'. De francofiele Frère wordt na de transactie meteen de grootste aandeelhouder van Total en vice-voorzitter in de Raad van Bestuur.

Tegelijkertijd heerst er cynisme over zijn manoeuvre. Petrofina zou nauwelijks hebben geprofiteerd van de deelname van Frère. De Waalse 'tycoon' zou slechts oog hebben voor het zo snel mogelijk verzilveren van zijn investeringen. Bovendien leidde het stroomlijnen van zijn beursimperium de afgelopen tijd tot de uitverkoop van meer Belgische bedrijven aan buitenlandse ondernemingen, waaronder de Bank Brussel Lambert aan de ING.

Maar die beweging is in meer sectoren waar te nemen. De afgelopen maanden was het vooral prijs in de staalindustrie: het Franse Usinor nam Cockerill-Sambre over, Hoogovens lijfde Boël in, het Italiaanse Duferco kocht Forges de Clabecq.

Beleggers reageerden dinsdag verdeeld op de verkoop van Petrofina. Op de beurs van Brussel steeg het aandeel eerst 25 procent, maar leverde later weer terrein in toen bleek dat de aandelen van Total in Parijs 10 procent zakten. Beleggers daar oordeelden dat het concern een te hoge prijs betaalt. Gisteren sloot het uiteindelijk met een winst van 18 procent.

Volgens analisten vullen beide maatschappijen elkaar goed aan. Total, in omvang drie keer de Belgische partner, houdt zich hoofdzakelijk bezig met exploratie en raffinage, terwijl Petrofina naast raffinage ook sterk is in petrochemie.

Het bedrijf koopt een deel van de olie die ze verwerkt op de wereldmarkt aan, en is zo minder kwetsbaar voor de prijzen van ruwe olie. Bij het publiek is de onderneming bekend door de Fina-benzinepompen, maar ook Sigma Coatings in Uithoorn is een dochter .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden