België plat door landelijke staking

Een nationale staking heeft vrijdag een groot deel van België lamgelegd. In de havens werden geen schepen gelost, er reden amper treinen en de post werd bijna nergens bezorgd....

Ook het bedrijfsleven werd getroffen door de 24-uursstaking. Zoblokkeerden vakbondsleden de fabrieken van Ford (Genk), Opel (Antwerpen),Volvo (Gent) en Volkswagen (Vorst). Ook werden op verschillende plaatsenin onder meer Antwerpen en Brussel afritten van snelwegen geblokkeerd.Daardoor waren enkele bedrijfsterreinen onbereikbaar. Ook bleven de meestewinkels en sommige scholen dicht.

Inzet van de staking is het uiterst gevoelige debat in België over de'eindeloopbaan', de financiering van de sociale zekerheid en de aanpassingvan de pensioenen. De regering wil de wettelijke leeftijd voor de VUT(België spreekt van een 'brugpensioen') geleidelijk verhogen van 58 naar60 jaar. Wie tot zijn 65ste blijft werken, zou daarvoor extra moeten wordenbeloond. In België werkt slechts 28 procent van de 55-plussers, hetlaagste percentage in Europa.

De staking werd niet ondersteund door de christelijke en de liberalevakbonden. De actie heeft desondanks toch veel effect bereikt, omdat hetABVV 1,3 miljoen leden heeft. Dat is bijna 30 procent van de Belgischeberoepsbevolking. Alleen in alle havens, waaronder Antwerpen, is wel dooralle bonden het werk neergelegd.

De christelijke bond ACV had onder voorbehoud opgeroepen tot eenstakingsdag aanstaande maandag. Het ACV wilde namelijk niet staken zolangde sociale partners en de regering nog aan het onderhandelen waren. Dechristelijke bond vindt echter dat de voorstellen van de regering de goedekant op gaan.

Maar de socialistische vakbond AVBB wilde echter nu al de druk op deregering verhogen. Dit weekend moeten knopen worden doorgehakt - deBelgische regering kan met of zonder instemming van de sociale partners eenbesluit nemen. Dinsdag legt de links-liberale premier Guy Verhofstadt inBrussel zijn jaarlijkse regeringsverklaring af.

De AVBB-voorzitter Xavier Verboven verdedigt de vroegtijdigestakingsacties. 'De mensen hebben ons duidelijk gezegd: Als we nu nietstaken, dan hadden we het nooit moeten doen.' We moeten een blijvende drukuitoefenen met het oog op de onderhandelingen van zaterdag', aldus devakbondsman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden