België perkt genocidewet drastisch in

België gaat de reikwijdte van de omstreden genocidewet aanzienlijk beperken. Voortaan kan justitie alleen vervolgen als dader of slachtoffer Belg is of al zeker drie jaar in België verblijft....

Van onze correspondent Rob Gollin

De aanpassing volgt na zware druk van de Verenigde Staten. Bij een recent bezoek aan Brussel dreigde minister van Defensie Rumsfeld met het vertrek van de NAVO uit België. Volgens hem riskeren Amerikaanse functionarissen arrestatie als ze naar het hoofdkwartier komen. Hij schermde ook met een boycot door bewindslieden.

Demissionair premier Verhof stadt ontkende gisteren dat België is gezwicht voor dreigementen uit Washington. 'Druk heeft op mij juist een omgekeerd effect.' Hij stelde wel vast dat 'personen en organisaties spijtig genoeg de wet systematisch misbruikten voor hun eigen politieke agenda'. De premier erkende dat relaties met bevriende landen beschadigd raakten.

De genocidewet gaf in de oorspronkelijke vorm rechtbanken in België de bevoegdheid overal en ongeacht de nationaliteit van betrokkenen oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid te vervolgen. Dat leidde tot een reeks klachten tegen regeringsleiders en ministers in het buitenland.

Verhofstadt vermeldde gisteren nadrukkelijk dat klachten tegen Amerikaanse en Israëlische onderdanen niet meer mogelijk zijn. Procedures tegen onder meer president Bush en zijn vader, de ministers Powell en Rumsfeld, bevelhebber Franks van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak en de Israëlische premier Sharon resulteerden in hoog oplopende diplomatieke irritatie. Het Belgische bedrijfsleven morde dat de wet het zakendoen begon te bemoeilijken. Eerdere aanpassingen, zoals doorverwijzingen naar het land van herkomst van de aangeklaagden, namen het ongenoegen niet weg.

Minister Michel van Buitenlandse Zaken meent dat de Amerikanen nu geen argumenten meer hebben om nog tegen de wet te ageren. De strekking komt volgens hem overeen met procedures in andere landen.

De positie van Michel werd de afgelopen dagen wankel. Hij kreeg het verwijt de woede van de Amerikanen te onderschatten en hij zou slechts halsstarrig de bestaande wet hebben verdedigd. De Vlaamse oppositie in België meent dat hij in het nieuwe kabinet niet meer mag terugkeren op Buitenlandse Zaken.

De afzwakking van de wet houdt voorts in dat een klacht niet ontvankelijk wordt verklaard als in het land van de vermeende dader een vergelijkbaar rechtssysteem is en er garanties bestaan voor een eerlijk proces. Verhof stadt beklemtoonde dat een veroordeling in België zoals die van vier Rwandezen voor hun aandeel in de massamoorden van 1994, nog altijd mogelijk is. Zij verbleven al geruime tijd in België toen ze werden aangeklaagd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden