België pakt topinkomens na verzet minder hard aan

De Belgische regering probeert de topinkomens in de (semi)publieke sector te begrenzen, maar stuit op zware weerstand. Een aantal overheidsmanagers dreigt op te stappen. Het ziet ernaar uit dat de regering zal bezwijken voor hun druk. Op het maximumsalaris worden waarschijnlijk uitzonderingen mogelijk.

BRUSSEL - De regering-Di Rupo probeert de salarissen van topbestuurders in de (semi)publieke sector al lang te beperken tot 290 duizend euro per jaar. Dat bedrag is gebaseerd op het jaarloon van premier Di Rupo (200 duizend euro), plus een potentiële bonus van maximaal 60 duizend euro en andere voordelen van maximaal 30 duizend euro.


Maar verschillende Belgische overheidsmanagers verzetten zich tegen de maatregel. Johnny Thijs, de bestuursvoorzitter van postbedrijf bpost, die nu 1,1 miljoen euro per jaar verdient, zei afgelopen weekend dat hij niet wil aanblijven voor 290 duizend euro. 'Ik ben bereid om in te leveren, maar voor 290 duizend euro doe ik het niet.'


Didier Bellens, de CEO van telefoniebedrijf Belgacom die nu 2,5 miljoen euro per jaar verdient, dreigde eerder met gerechtelijke stappen. Zowel Belgacom als bpost zijn beursgenoteerde bedrijven waarin de Belgische overheid meer dan 50 procent van de aandelen heeft.


Door hun verzet is de minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) nu bereid uitzonderingen te maken voor beursgenoteerde bedrijven met minstens 25 procent privéaandeelhouders, voor overheidsbedrijven met minstens tienduizend werknemers en voor overheidsbedrijven die worden gereorganiseerd.


De precieze invulling van de uitzondering staat nog niet vast. Mogelijk mogen de CEO's van deze bedrijven straks zo'n 700- à 800 duizend euro gaan verdienen.


De Belgen reageren verdeeld op het debat. Thijs en Bellens hebben hun beursgenoteerde bedrijven naar grote hoogten gestuwd en verdienen het volgens velen niet om zoveel loon in te leveren. Anderzijds is hun loon nu extreem hoog, zelfs hoger dan dat van hun Nederlandse tegenhangers, die volledig geprivatiseerde en veel grotere bedrijven besturen.


Bovendien krijgen veel Belgische topbestuurders hun functie nog steeds dankzij politieke benoemingen. Zo is de aanstelling van nieuwe toplui voor treinmaatschappij NMBS al maanden het voorwerp van een politieke strijd. Veel Belgen vinden het extra zuur dat deze 'postjespakkers' zoveel kunnen blijven verdienen.


In Nederland werd begin dit jaar een plafond van 228.599 euro bruto per jaar ingevoerd voor (semi)publieke topinkomens.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden