België: Nederland overvraagt bij EU-verdrag

Nederland overvraagt in de discussie over een nieuw EU-verdrag. Dat zei de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht maandag in Luxemburg....

ANP

Hij noemde een aantal van de ‘hooggespannen verwachtingen’ bij het Nederlands kabinet ‘irrealistisch’. Het voorstel van Nederland om nationale parlementen een grotere rol te geven bij de besluitvorming in de EU is volgens hem ‘een enorme vergissing’.

De Belgische minister relativeerde ook de Nederlandse opgetogenheid over het feit dat de afgewezen grondwet wordt vervangen door een klassiek wijzigingsverdrag. ‘Juridisch verandert er niets en ook de grondwet was al een klassiek wijzigingsverdrag’, aldus De Gucht.

De Nederlandse eis om het Handvest van Grondrechten uit het verdrag te halen en te vervangen door een artikel dat verwijst naar het Handvest, maar dat beperkt tot de EU en haar instellingen, kon al helemaal niet op de instemming van De Gucht rekenen. ‘Dan verlies je 90 procent van het handvest en daar kunnen we op geen enkele manier mee akkoord gaan’, aldus de Belgische minister.

‘De slotsom moet zijn dat er niet veel vorderingen zijn gemaakt. Er is reden voor bezorgdheid’, aldus De Gucht.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zei in een reactie dat het ‘overduidelijk is dat hij de grondwet liefst ongewijzigd zou houden. België nam ook een buitengewoon harde positie in’, zei Verhagen over het overleg van zondagavond. ‘Het is duidelijk dat als België het niet met ons eens is, ze dan kunnen kijken hoe ze het met ons eens worden of anders helemaal alleen gaan staan.’

Daarna vertrok Verhagen naar de ceremoniële opening van de onderhandelingen over een nieuw Benelux-verdrag, met zijn Belgische en zijn Luxemburgse collega.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden