België maakt nu al de geesten rijp voor WK voetbal in 2018

Met tv-spots worden de Belgen warm gemaakt voor het WK voetbal 2018. België vestigt de hoop op de jeugd...

brussel De kandidatuur hoeft pas in 2010 officieel te zijn ingediend en het besluit valt pas in 2011, maar België wordt vanaf zaterdag met tv-spots en krantenadvertenties warm gemaakt voor het WK voetbal van 2018. België wil dat, samen met Nederland, organiseren.

‘Het is nu of nooit’, zei Alain Courtois dinsdag in de trouwzaal van het Brusselse stadhuis. Een symbolische locatie, aldus de oud-toernooidirecteur van Euro 2000, want hij kon al de eerste Belgische hoofdsponsors aankondigen: de Nationale Loterij, de bank ING en het energiebedrijf Electrabel Suez.

‘Het aftellen is begonnen’, aldus het tv-spotje, dat de nadruk legt op de jonge generatie voetballers. De jonge tieners van nu zijn immers de Rode Duivels van 2018, aldus Courtois. ‘We gaan daarom ook het jeugdvoetbal actief promoten. De jongens geboren in 1993 en 1994 zijn onze doelgroep.’

Maar België moet ook nog hard werken aan de infrastructuur van de stadions. Om het WK te mogen organiseren, moet het land minimaal over vijf stadions met veertigduizend zitplaatsen beschikken.

‘Over twee jaar voldoet geen enkel Belgisch stadion meer aan de UEFA-normen’, aldus Courtois. ‘De Belgische kampioen kan dan niet eens in zijn eigen stadion internationale wedstrijden spelen. Club Brugge zou naar Lille moeten uitwijken, Standard Luik naar Maastricht.’

Aan dat euvel wordt volgens Courtois gewerkt. UEFA-voorzitter Michel Platini kreeg onlangs brieven van de gemeentebesturen van Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Genk en Luik.

Zij kondigen aan tegen 2016, twee jaar voor het evenement, stadions klaar te willen hebben die aan de WK-normen voldoen. Daarnaast moeten Nederland en België 32 stadions beschikbaar hebben als trainingsveld, waarvan de helft in België.

Courtois is vol goede moed, hoewel serieuze concurrenten als Groot-Brittannië interesse hebben getoond. ‘Velen denken erover zich te kandideren, maar er is slechts een beperkt aantal landen dat het echt zal doen. Wij kregen al de steun van de regering-Verhofstadt en in het regeerakkoord van Leterme staat de ambitie zelfs expliciet genoemd.’ Vorig jaar liet de Nederlandse premier Balkenende zich ook al positief uit over de plannen van de KNVB.

Vrijdag overleggen België en Nederland in Breda over hoe en wanneer de kandidatuur voor het WK voetbal 2018 officieel wordt aangekondigd. Courtois betreurt dat de vorige maand overleden KNVB-voorzitter Jeu Sprengers daar niet meer bij is. ‘Hij was een grote ambassadeur voor het WK 2018 en als UEFA-bestuurslid een gewaardeerde en belangrijke ingang. Hopelijk benoemt de KNVB zo snel mogelijk een opvolger.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden