NieuwsIS-kinderen

België haalt IS-weeskinderen terug uit Syrische kampen

België wil kinderen van IS-strijders terughalen uit de kampen in Syrië. Hierover heeft het land woensdag een principe akkoord gesloten met de Koerdische autoriteiten. ‘Ik hoop dat we de komende dagen of weken met de operatie kunnen starten’, aldus de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders.

Vrouwen die zich hebben aangesloten bij Islamitische Staat lopen met hun kinderen door het Al Hol-vluchtelingenkamp in het noordoosten van Syrië. België heeft besloten om de weeskinderen uit deze kampen terug te halen. Beeld EPA
Vrouwen die zich hebben aangesloten bij Islamitische Staat lopen met hun kinderen door het Al Hol-vluchtelingenkamp in het noordoosten van Syrië. België heeft besloten om de weeskinderen uit deze kampen terug te halen.Beeld EPA

Volgens de Vlaamse omroep VRT zijn er op dit moment al zes kinderen onderweg: vijf minderjarigen en een meisje van 18 dat als jonge tiener door haar vader was meegenomen naar Syrië om haar uit te huwelijken aan een IS-strijder. Zij zou ernstig getraumatiseerd zijn en dringend psychische hulp nodig hebben.

Drie jongens van 6, 8 en 14 jaar zijn in 2014 door hun moeder meegenomen naar het kalifaat. De moeder en een ouder broertje zijn daar overleden, evenals de vader van de jongste twee kinderen. De vader van de oudste twee (onder wie de overledene), zou nog wel leven. Daarnaast worden een jongen van 14 en zijn zusje van 10 gerepatrieerd. Ook zij werden in 2014 door hun ouders meegenomen, en hun vader en moeder zouden zijn overleden.

‘In 2017 besloot de Belgische regering al dat kinderen die jonger zijn dan 10 jaar in principe terug mogen keren’, vertelt politicoloog Dave Sinardet (verbonden aan de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel). ‘Maar het is de eerste keer dat er actief wordt meewerkt aan repatriëring.’

Overeenkomst

De onderhandelingen over deze evacuatie zouden al langer aan de gang zijn. België heeft een overeenkomst gesloten met de lokale Koerdische autoriteiten, die werd ondertekend door de Koerdische minister van Buitenlandse Zaken, Abdulkarim Omar, en Belgische diplomatieke vertegenwoordigers die naar het gebied zijn afgereisd.

Vrouwen en kinderen in het Koerdische detentiekamp Al Hol.  Beeld AFP
Vrouwen en kinderen in het Koerdische detentiekamp Al Hol.Beeld AFP

De Koerden vragen al langer aan buitenlandse overheden om hun IS-vrouwen en kinderen weg te halen uit de overvolle kampen, om hen in eigen land op te vangen of te berechten. Eerder deze week zijn er twaalf Franse en twee Nederlandse weeskinderen uit het gebied geëvacueerd. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok sprak van een ‘unieke situatie’ omdat ons land kon aanhaken bij een ‘zwaar beveiligde Franse missie’. Volgens Blok is het beleid ‘niet veranderd’: in principe haalt Nederland geen IS-kinderen terug, omdat het gebied waar zij zich bevinden, ‘te onveilig’ is om ambtenaren heen te sturen. Naast Frankrijk, hebben ook Zweden, Duitsland en Noorwegen de afgelopen weken wel kinderen gerepatrieerd.

Vertrouwen

Volgens het Belgische OCAD, het Orgaan voor de Analyse en Coördinatie van de Dreiging, zitten er zo’n zestig Belgische minderjarigen in de Koerdische kampen. Vicepremier Alexander De Croo zei donderdag op het Vlaamse Radio 1 dat er in eerste instantie zes kinderen zullen worden teruggehaald die elk in België zijn geboren, en waarvan onderzoek door de veiligheidsdiensten heeft aangetoond dat ze geen ouders meer hebben. ‘Het OCAD zegt dat het voor elk van die zes kinderen aanvaardbaar is om hen terug te halen’, aldus De Croo. ‘Als federale regering en minister moet je vertrouwen hebben in die diensten. De keuzes die hun ouders gemaakt hebben, zijn onvergeeflijk en kunnen we niet goedpraten. Maar dat zijn de keuzes van de ouders. Wij laten die kinderen niet creperen.’

Voormalig Belgisch staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken van de Vlaams nationalistische N-VA betwijfelt sterk of de kinderen geen ouders meer hebben. ‘Ik wil dat allemaal nog zien’, zei hij tegen de omroep VRT. ‘Dat het wezen zijn geloof ik niet. Als expert weet ik dat we alles met een ongelooflijke korrel zout moeten nemen.’

Dit schreven we eerder over het terughalen van IS-kinderen:

Vanwege de ‘erbarmelijke omstandigheden’ waarin ze verkeerden, haalde Nederland dit weekeinde twee IS-weeskinderen terug uit Noord-Syrië. Familieleden van andere kinderen in het gebied vragen nu: waarom komt het ene kind wel in aanmerking voor repatriëring en het andere niet?

Het terughalen van twee Nederlandse weeskinderen van IS-ouders was het gevolg van een ‘unieke situatie’ en het beleid ‘is niet veranderd’, zei minister van Buitenlandse Zaken Blok dinsdag. Het is de vraag hoe lang deze toverformule de interne verdeeldheid in de coalitie nog kan maskeren.

In de regeringscoalitie is weinig draagvlak om Nederlandse Syriëgangers te repatriëren, zo bleek eerder dit jaar. ‘Wij hebben geen behoefte aan tikkende tijdbommen.’

In Syrië overleed in april nog een kind van een Nederlandse Syriëganger. Het ging om een dochtertje van Angela B., die in 2014 als 19-jarige vertrok uit Soesterberg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden