België 'gerold' bij redding Dexia

In België overheerst een wrang gevoel na de redding van de Dexiabank. Terwijl de problemen aan Franse zijde zijn ontstaan, zou België een zwaardere last dragen dan Frankrijk.

BRUSSEL - Het reddingsplan voor de bank Dexia heeft de vrije val van het aandeel maandag tot staan gebracht. Toch houden veel Belgen een wrang gevoel over aan de zondagnacht beklonken deal. Volgens hen draagt België een zwaardere last dan Frankrijk, dat ze verantwoordelijk houden voor de rommelkredieten. 'We hebben ons door Frankrijk laten rollen', aldus opiniemakers.


De raad van bestuur van de bankgroep Dexia ging zondagnacht, na een twaalf uur durende vergadering, akkoord met het door Frankrijk en België uitgedokterde reddingsplan. Volgens dat plan nationaliseert België voor 4 miljard euro de Belgische delen van de bank, en stellen België en Frankrijk zich garant voor de 'bad bank', die in de volksmond niet Dexia, maar Toxia wordt genoemd.


België staat in voor 60,5 procent van de staatswaarborgen voor de 'bad bank' (zo'n 54 miljard euro), Frankrijk voor 36,5 procent (33 miljard euro). Die verdeling stoot veel Belgen tegen de borst, aangezien de Fransen in de raad van bestuur van Dexia de helft van de zetels hadden en aangezien de problemen vooral aan Franse zijde zijn ontstaan.


Het herinnert de Belgen aan het trauma van oktober 2008, toen de Nederlandse regering veel beter uit het Fortis-debacle wegkwam dan de Belgische overheid. 'Wat Wouter Bos toen bij Fortis heeft gedaan, is zeggen: hier is de Belgisch-Nederlandse grens. Wij hadden nu kunnen zeggen: hier is de Belgisch-Franse grens', aldus econoom Ivan Van de Cloot.


Bovendien vrezen veel Belgische economen dat de schuldenlast België boven het hoofd groeit. Ze berekenden dat het reddingsplan elke Belg 5- à 6.000 euro kan kosten. Dat kan zelfs nog meer worden als kredietbeoordelaars de kredietstatus van België verlagen, zoals Moody's afgelopen vrijdag dreigde. 'Als het fout afloopt, dan zadelt deze regering de volgende generatie op met een vergelijkbare schuldslavernij als die in Griekenland of Ierland', waarschuwde Yves Desmet, commentator van de krant De Morgen.


Volgens premier Yves Leterme zal de Belgische belastingbetaler helemaal niet opdraaien voor de redding. Integendeel: de 'bad bank' moet België betalen in ruil voor de staatswaarborg, de dividenden van de Belgische staatsbank zullen de begroting spekken, en de bankgaranties zullen waarschijnlijk nooit uitbetaald hoeven worden. Hij betwistte dat België zich door de Fransen had laten rollen. 'Ik hoor in Frankrijk dezelfde geluiden.'


Maar hij kreeg maandag nog kritiek, meer bepaald van de kleine aandeelhouders van Dexia. Na een duikvlucht van 36 procent bij de heropening van het aandeel eindigde de koers maandag op min 4,7 procent, of 81 eurocent. Een meevaller ten opzichte van vorige week, toen de handel werd stilgelegd, maar een schijntje tegenover de 10 euro die het aandeel drie jaar geleden noteerde.


Grote aandeelhouders, zoals de financiële tak van de gemeentes en van de grootste werknemersorganisatie van België, dreigen daardoor failliet te gaan. De regering beloofde een uitweg voor hen te zoeken, maar de Vlaamse Federatie van Beleggers vindt dat oneerlijk voor de kleine aandeelhouders en dreigt met juridische stappen.


------------------------------------------------------------


Ex-premier Dehaene weg

De Belgische ex-premier Jean-Luc Dehaene, die sinds 2008 voorzitter was van de raad van bestuur van Dexia, gaat zijn mandaat in de bestuursraad van de genationaliseerde Dexiabank niet opnemen. Op een persconferentie maandag verdedigde hij zijn werk van de afgelopen drie jaar, maar gaf hij ook aan er genoeg van te hebben. 'Ik heb nooit de ambitie gehad om te zitten waar ik nu zit', zei Dehaene. In België wordt de ex-premier 'de loodgieter' genoemd, omdat hij voor elk probleem een oplossing in elkaar knutselde. Maar dit keer kon hij het lek niet dichten. De Belgische minister van Financiën had al aangegeven dat hij geen politici, maar financiële professionals aan het hoofd van Dexia Bank België wil plaatsen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden