België geeft beide Baarles liefst de status aparte

De Belgen zullen er geen grensoorlog om beginnen, maar teleurgesteld was de zware Vlaamse bestuursdelegatie wel. Die pleitte dinsdag op het provinciehuis in Den Bosch bij staatssecretaris A....

Van onze verslaggever

DEN BOSCH

Als het aan de Vlaamse gouverneur C. Paulus ligt zouden de beide Baarles, losgemaakt van hun respectieve moederlanden, samen de eerste Europese gemeente moeten worden. Een kans om geschiedenis te schrijven, vindt hij.

Dat het Belgische voorstel nonsens is, kwam gistermiddag niet uit de mond van Van de Vondervoort. Maar haar plan om een commissie in te stellen die de mogelijkheden onderzoekt voor een 'soort van openbaar lichaam' was niet moeilijk te verstaan als een afwijzing.

Nederlands Baarle-Nassau (zesduizend inwoners) staat op de nominatie om te fuseren met Alphen, Riel en Chaam. In mei moet de Tweede Kamer daarover een besluit nemen in het kader van een grote Brabantse herindelingsoperatie.

Belgisch Baarle-Hertog (tweeduizend inwoners) ziet de vorming van die nieuwe zestienduizend inwoners tellende gemeente met lede ogen aan. Met het huidige Baarle-Nassau bestaat zeer intensieve samenwerking, vanwege de ingewikkelde geografische situatie.

Baarle-Nassau heeft zeven enclaves in België, Baarle-Hertog heeft er 21 in Nederland. 'De samenlevingsproblemen zijn zo complex en de mensen daar zijn zo gewend daarmee om te gaan, dat mag niet verstoord worden', vindt Paulus.

Mèt hem vinden dat de beide gemeenteraden, een Baarles actiecomité en de Belgische federale staatssecretaris voor binnenlandse aangelegenheden J. Peeters, die gouverneur Paulus gisteren op zijn missie naar Nederland vergezelde. Baarle-Hertog vreest een 'klein duimpje' te worden tegenover de grote Nederlandse reus.

Van de Vondevoort deelt de Belgische zorgen echter niet. Ze houdt vast aan de fusie van de Brabantse gemeenten. De samenwerking met Baarle-Hertog kan daarna doorgaan zoals die was, denkt ze. Maar omdat de Belgen zorgen hebben en zijzelf 'een goede buur wil zijn', wil ze wel een commissie instellen die na de fusie de mogelijkheden voor een hechter internationaal samenwerkingsverband van beide Baarles gaat bestuderen: een openbaar lichaam.

Dat zal wat haar betreft echter niet de door de Belgen beoogde eerste volwaardige Europese gemeente worden. 'U moet het meer zien als een internationale dorpsraad, haha', verduidelijkte de Brabantse gedeputeerde W. van Beek de bedoelingen van de Nederlandse bestuurders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden