België gaat asielzoekers cursus vrouwen respecteren geven

België gaat in opvangcentra een cursus geven om migranten te leren hoe er met respect met vrouwen moet worden omgegaan. De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wil dit naar Noors voorbeeld organiseren en zo toestanden zoals in Keulen rond Nieuwjaar voorkomen, berichtte donderdag onder meer de krant De Standaard.

Asielzoekers in Brussel tijdens de aankomst van nieuwe vluchtelingen bij de WTC-3 toren, 3 november 2015Beeld DIO

In en voor het centraal station van Keulen zijn rond Oud en Nieuw meer dan honderd vrouwen en meisjes betast en bestolen door groepen dronken aanranders met een volgens getuigen Noord-Afrikaans uiterlijk. De burgemeester van de stad heeft tegengesproken dat de daders uit asielcentra komen. Er zijn ook geen aanwijzingen dat de mannen die op oudjaarsavond de vrouwen op het stationsplein in Keulen aanrandden en beroofden vluchtelingen waren.

Het aantal aangiften is de grens van 150 gepasseerd. In een kwart van de gevallen zou het gaan om aanranding. Nog twee vrouwen hebben aangegeven te zijn verkracht. Van de vier verdachten zijn er volgens de politie twee van Noord-Afrikaanse komaf. Er zou bewijs zijn dat zij personen hebben beroofd.

De cursus 'omgaan met vrouwen'

In het asielzoekerscentrum in het Vlaamse Kapellen wordt de cursus al gegeven. De cursus is opgezet om vluchtelingen te leren wat wel en wat absoluut niet mag. 'Veel van die jonge, viriele mannen zijn in hun thuisland zeer strikt gescheiden gebleven van het andere geslacht. Plots komen ze in een samenleving terecht, die veel toleranter is, waarbij vrouwen in de zomer luchtig gekleed gaan. Het leidt ertoe dat sommigen gaan denken dat hier alles mag, alles is toegelaten, aldus adjunct-directeur Britt De Herdt van het asielzoekerscentrum tegen De Standaard.

Volgens psycholoog en bedenker van de cursus, Per Isdal, is het gevaarlijk om niets te doen. 'Er zijn geen hele groepen mannen die zomaar vrouwen aanvallen, maar we kunnen ook niet van vluchtelingen verwachten dat ze zich zonder enige hulp goed aanpassen. In ons programma hebben we praatgroepen over de verschillen. De meeste asielzoekers zijn erg bereid zich aan te passen. Ze vertellen over hun trauma of vragen zich hardop af hoe je kinderen kunt opvoeden zonder fysiek geweld te gebruiken. Wat het effect van onze dialogen is, moeten we zien, maar ik verwacht dat veel vluchtelingen zich goed zullen aanpassen aan de westerse normen en waarden', aldus Isdal tegen de Volkskrant.

Noorwegen

De Belgische staatssecretaris Francken wil met de nieuwe cursus het voorbeeld van Noorwegen volgen, waar al jaren een programma bestaat van de organisatie Alternativ til Vold (Alternatief voor Geweld) om mannelijke vluchtelingen te leren hoe ze met vrouwen moeten omgaan. Inmiddels doen bijna alle honderd asielzoekerscentra in Noorwegen aan het programma mee.

Hoe moeilijk de kennismaking met het gedrag van westerse vrouwen kan zijn, vertelde Abdu Osman Kalifa, een van de deelnemers die de Noorse training heeft doorlopen, in The New York Times: 'Als een man in Eritrea een vrouw wil, dan neemt hij haar en wordt hij daar niet voor gestraft.' Kalifa vindt het nog altijd vreemd dat het in Noorwegen strafbaar is om de vrouw met wie je getrouwd bent tot seks te dwingen. Maar hij is aan andere gewoonten wel gewend. 'Ik kijk niet meer op van vrouwen in korte rokjes of vrouwen die 's nachts alleen op straat lopen.'

Lees ook: 'Noorse vrouwentraining helpt mannelijke vluchteling'

Noorwegen kent al jaren een training voor mannelijke vluchtelingen hoe met vrouwen om te gaan. Bedenker Per Isdal: 'Het lost niet alles op.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden