België en Congo staan op elkaars lange tenen

Congolese president Kabila klaagt dat België de oud-kolonie als slaaf beschouwt...

BRUSSEL ‘België moet kiezen wat voor relatie het wil hebben met de Democratische Republiek Congo: ofwel een heel goede, volwassen relatie tussen soevereine, onafhankelijke staten, ofwel een relatie tussen meester en slaaf.’

Met die woorden heeft president Joseph Kabila donderdag in het dagblad Le Soir hard uitgehaald naar het land waarvan Congo tot 1960 een kolonie was. Dat deed hij na het bezoek van de Belgische ministers Karel De Gucht (Buitenlandse Zaken), Pieter De Crem (Defensie) en Charles Michel (Ontwikkelingssamenwerking).

Dat bezoek verliep uiterst stroef. Kabila liet zijn gasten maandag een halve dag wachten. Vervolgens brak De Gucht het gesprek na tien minuten af omdat hij een toespraak moest houden op de Belgische ambassade. Daar bekritiseerde De Gucht, ook al minister onder premier Verhofstadt, niet voor het eerst de corruptie in Congo. Hij had het over ‘frauduleuze privileges’ en ‘persoonlijke verrijking’ van bepaalde elites.

Kabila noemde De Gucht in het interview ‘arrogant’. ‘Alsof onze bezoekers hierheen komen om ons de les te lezen. Dat is onaanvaardbaar.’ In het Belgische parlement sprak premier Yves Leterme gisteren zijn steun uit voor De Gucht. Hij vindt dat Congo meer werk moet maken van goed bestuur, bestrijding van corruptie en verbetering van de rechtsstaat.

De Belgische ministeriële delegatie was maandag al direct geërgerd toen duidelijk werd dat een overeenkomst tussen de havens van Antwerpen en Matadi was afgeblazen. Een onderneming uit de Verenigde Arabische Emiraten bleek de opdracht voor modernisering te hebben gekregen.

Ook is België gepikeerd dat Congo meer en meer China als zijn belangrijkste partner ziet. Peking wil tussen de 9 en 12 miljard euro in het Afrikaanse land investeren, onder meer voor de aanleg van drieduizend kilometer wegen, de bouw van scholen en ziekenhuizen en voor modernisering van koper- en kobaltmijnen.

‘We hebben de Chinese kaart getrokken, en daar houden we ons aan’, aldus Kabila in Le Soir. Maar, zo voegde hij eraan toe: ‘We gaan dit land niet alleen met de Chinezen opbouwen.’ Ook andere ‘partners die te goeder trouw zijn’ blijven welkom.

Belgische commentatoren reageren enigszins schouderophalend op Kabila’s uitlatingen. Ze denken dat hij zich in het nauw gedreven voelt door de kritiek over corruptie. Ze wijzen erop dat Peking evenmin corruptie tolereert en zelf zijn projecten wil uitvoeren, vaak met Chinese arbeiders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden