België eet vis uit piëteit met vermoorde vleescontroleur

WECHELDERZANDE/OOSTMALLE Op de 'vleesloze dag' bestelt Jef in frituur 't Hoeveke in Oostmalle gewoon een pannetje stoofvlees. Het is tegen één uur 's middags, nauwelijks een uur nadat de vermoorde veearts Karel van Noppen tien kilometer verderop in Wechelderzande ten grave is gedragen....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

Ja, natuurlijk heeft hij gehoord van de oproep om vandaag geen vlees te eten, uit piëteit met de veearts-inspecteur die ruim een week geleden zielloos werd teruggevonden in een greppel nabij zijn woning, een kogel door het hoofd. De daders zijn nog spoorloos, maar worden gezocht in landbouwkringen die het hormoongebruik niet schuwen. 'Maar het is niet voor mij, het is voor m'n bengels', zegt Jef verontschuldigend en vlucht de frituur uit.

Luttele minuten later komt een jongen binnen en bestelt twee 'biefburgers'. Eet u vlees vandaag? 'Eh tsja, waar de honger is ...'

De vleesloze dag in België was gisteren minder vleesloos dan menigeen zich had voorgesteld. Ook al hingen veel beenhouwers de zwarte vlag uit en hielden zij de winkel gesloten, voerden diverse restaurants een vleesloos menu en hadden talloze bedrijfsrestaurants en gaarkeukens van ministeries en universiteiten het vlees voor een dag afgezworen en vervangen door vis of vegetarische substituten.

Volgens de Landsbond van Beenhouwers en Speksnijders werd vooral in de provincie Antwerpen massaal gehoor gegeven aan de oproep om dinsdag geen vlees te verkopen. In de stad Antwerpen bleven vier op de vijf slagers gesloten. Brusselse slagers toonden zich veel minder solidair. Als compromis hadden sommigen geen rundvlees in de vitrine.

Grote supermarkten hadden vantevoren meer vis aangevoerd om in te springen op de eenmalige anti-vleescampagne. Veel klanten liepen inderdaad de uitgestrekte vitrines met entrecotes, rumpsteaks en runderlappen voorbij.

In Wechelderzande, waar Karel van Noppen onder grote belangstelling werd begraven, was de solidariteit in ieder geval erg hoog. De Stone Grill Altamira, recht tegenover de parochiekerk Sint Amelberga, serveerde gisteren geen vleesgerechten. Drie inwoonsters die buiten de afgeladen parochiekerk de uitvaartdienst volgden, schudden resoluut het hoofd op de vraag of er vlees op het menu stond.

'Ge weet niet meer wat ge eet', zegt een van hen met een brok in de keel. 'Karel wist dat wel en hij probeerde er wat aan te doen. Het was zo'n goed mens.'

'Wat met Karel is gebeurd, is niet menselijk meer', zei de parochiepriester in zijn preek. 'Een laffe daad tegen iemand die zijn plicht deed.' Hij riep de overheidsinstanties op de krachten te bundelen om een einde te maken aan de misdadige praktijken die voortkomen uit 'corruptie en geldhonger'.

De uitvaartdienst van Karel van Noppen werd bijgewoond door de ministers Santkin (Volksgezondheid) en Bourgeois (Landbouw) alsmede een afgezant van het Hof. De parochiekerk van Wechelderzande, een gehucht bij Turnhout met tweeduizend inwoners, was volgestouwd met zo'n vijfhonderd mensen. Minstens evenveel volk volgde de dienst buiten de kerk, samen met vele tientallen journalisten, fotografen en cameralieden.

Aan de kerkpoort hingen bloemenkransen uit binnen- en buitenland, afkomstig van de collega's van de 'hormonencel', tot Duitse veeartsen en de Fondation Brigitte Bardot. Veeartsen uit heel het land waren naar Wechelderzande afgereisd. In de dagbladen hadden ze vantevoren aangekondigd dinsdag geen keuringen te verrichten en slechts bij het ergste dierenleed uit te rukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.