België durft niet verder dan 1-0

Het vermakelijke aan de WK-kwalificatiewedstrijd België-Tsjechië (1-0) school niet in wat er op het veld gebeurde maar in de taferelen na afloop....

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

Hoe nu? België als aanvallende ploeg? Robert Waseige is een 63-jarige Waal wiens uitlatingen in het Nederlands wel eens vaker tot misverstanden willen leiden maar zaterdagavond zei hij het toch luid en duidelijk: België had deze avond aangevallen. Klaarblijkelijk.

Vijftig minuten speelde België met een man meer om niet één keer dreigend voor het doel van de tegenstander te verschijnen. Dat was ook de bedoeling niet, te oordelen naar de ultra-voorzichtige wijze waarop de Belgen elkaar de bal toeschoven. Maar bon, enfin, de Rode Duivels hadden zich deze avond van hun offensieve kant laten zien, wist de Waalse leidsman met de onafscheidelijke C & A-regenjas.

Lichte troost voor de zekere WK-thuisblijvers: zo bont maakte zelfs het Nederlands elftal het niet toen het twee maanden geleden tegen de Ieren, ook in een overtal-situatie, tevergeefs jacht maakte op een doelpunt.

Ook amusant tijdens een avondje-Brussel: de blijdschap van de verliezende coach Jozef Chovanec. De oud-PSV-er had - ondanks een nederlaag en negentig minuten van moedeloos stemmend geploeter - kennelijk een geweldige avond achter de rug. In helemaal niets leek Tsjechië zaterdag op de ploeg die tijdens Euro 2000 zo'n leuke indruk maakte (en door onfortuin van Nederland verloor) maar het humeur van Chovanec leed daar niet onder.

In opgewektheid deden Chovanec en Waseige na afloop niet voor elkaar onder. Grijnzend vielen de twee elkaar na het laatste fluitsignaal van de Zwitserse scheidsrechter Urs Meier in de armen. De voetballiefhebber weet dan doorgaans al genoeg: als beide coaches erg tevreden zijn zal er tevoren wel weinig zijn gebeurd.

En inderdaad, de WK-barragewedstrijd België-Tsjechië was er zo een die niets te bieden had en - hoe groot de belangen ook waren - uiteindelijk ook niets betekende. De echte alles-of-niets-wedstrijd wacht overmorgen in het Letna-stadion in Praag. Waseige, na de 1-0 van Brussel: 'De kans om naar het WK te gaan is niet gegroeid of verminderd. Onze zege is vooral op het psychologische vlak van betekenis.'

Die winst voor de Belgen moet er dan vooral bestaan dat er straks in Praag volstaan kan worden met het optrekken van een rode muur voor doelman Geert de Vlieger. Verdedigen doen Belgen graag en doorgaans goed (al liep het tegen Kroatië in de laatste groepswedstrijd, waar een 0-0 volstond, mis). De 'winst' van een avondje-Brussel is voorts de wetenschap dat Tsjechië niet de wonderploeg is waarvoor ze (door de Belgen zelf) werd gehouden.

Zonder voormalig Anderlecht-spits Jan Koller (geschorst), middenvelder Patrick Berger (geblesseerd) en supertalent Tomas Rosicky (geschorst) maakten de Tsjechen in Brussel een fletse indruk. Als er al eens aardig werd gecombineerd dan gebeurde dat weliswaar het meest door de Tsjechen maar gevaarlijk werd het zelden of nooit voor het doel van Willen II-keeper De Vlieger.

Een mogelijke dadendrang van de Tsjechen werd getemperd door een domme actie van verdediger Tomas Repka, vijf minuten voor de pauze. Tien minuten nadat de Belgen zomaar uit het niets op voorsprong waren gekomen (een vrije trap van Sven Vermant belandde pardoes voor de voeten van aanvoerder Geert Verheyen) poogde een geïrriteerde Repka een van de betere Belgen, linkermiddenvelder Bart Goor, met een elleboogstoot te vellen.

Geheel in stijl van de avond ging ook die actie mis (niet het hoofd maar de bovenarm van Goor werd getroffen) maar scheidsrechter Meier trok niettemin de rode kaart. Waarna de wedstrijd onmiddellijk op slot ging. België vond de 1-0 al lang mooi, Chovanec besloot tot het versterken van zijn defensie met het wisselen van Vladimir Smicer door Tomas Hubschman.

Een gruwelijk tweede helft was het gevolg waarin de ene ploeg niets wilde (Tsjechië) en de andere niets durfde (België). Pas tien minuten voor tijd waagde Waseige het een aanvaller in te brengen, uiteraard ter vervanging van een andere aanvaller. België blinkt per traditie al niet uit in initiatiefrijk spel en bij absentie van Emile Mpenza en Marc Wilmots (beiden geblesseerd) was het al helemaal voorzichtigheid troef.

Niettemin, de 1-0 biedt België kans op afreis naar Zuid-Korea en Japan volgend jaar juni. De vaste vervoerder van de Rode Duivels, Sabena, zal die mogelijke trip niet kunnen uitvoeren. Voorafgaande aan de wedstrijd mocht Sabena-personeel zich zaterdag in de middencirkel laten toejuichen door het publiek. Een dagje later was een Sabena-variant weer in de wolken.

Zover was het met de Belgische voetbalfans zaterdagavond nog niet. Zelfs hun vertrouwde Holland mag niet mee, olé, olé viel na afloop niet meer te besluisteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden