België bovenop vogelpestvirus

De zuiderburen hebben met argusogen de ontwikkelingen rond het vogelpestvirus in Nederland gevolgd. Nu het virus ook in België is ontdekt, nemen de Belgen geen halve maatregelen....

Dat is veel ruimer dan de1-kilometerzone die het Nederlandse ministerie van Landbouw formeel nog hanteert. Al wordt hier inmiddels veelvuldig van afgeweken. Zo wordt in Limburg en Brabant, vooral bij kalkoenbedrijven, ook in zones van drie kilometer geruimd. LTO-Nederland pleit al van meet af aan voor ruimingen in een zone van drie kilometer. Woordvoerder Jack Luijten kan zich dan ook vinden in de Belgische aanpak: 'België doet het beter dan Nederland.' Als verzachtende omstandigheid geldt dat Nederland werd overvallen door de vogelpest. Vooral in het begin was er onvoldoende ruimingscapaciteit, waardoor de bestrijders steeds achter het virus aan holden.

België heeft de ontwikkelingen in Nederland met argusogen gevolgd. Na een eerste loos alarm in Poppel, sloeg het virus vorige week toch toe in Meeuwen-Gruitrode. Alle draaiboeken lagen al keurig klaar. 'De Belgen hebben de ervaringen in Nederland als voorbeeld kunnen gebruiken. Dat ze in een grotere zone ruimen, doen ze niet zonder reden. Heel verstandig van ze', aldus Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP). Volgens Houbaert van het Federaal Voedselagentschap zijn de verschillen tussen België en Nederland minder groot dan ze lijken. Hij vindt dat beide landen min of meer dezelfde strategie volgen. Ook in Nederland wordt nu binnen drie kilometer geruimd. 'De aanpak in Nederland is geëvolueerd', zegt hij diplomatiek.

Toch lijkt het erop dat België de zaken rigoureuzer aanpakt. Zo adviseert minister Tavernier van Volksgezondheid ook alle hobbykiphouders in een straal van een kilometer rond een besmet pluimveebedrijf om een grieppil en antivirale middelen te nemen. Het gaat om mensen wier pluimvee al is geruimd. 'Iedereen die contact heeft gehad met pluimvee dat geruimd is, raden we medicatie aan', aldus woordvoerder Harry van Buel.

Volgens hem gaat het om ongeveer vijftig families in de (Belgisch-)Limburgse gemeenten Kinrooi, Meeuwen-Gruitrode en Hamont-Achel. Zo hoopt Tavernier elk risico op menselijke besmetting, actueel sinds de dood van de Rosmalense veearts Jan Bosch, te voorkomen. Nederland vindt dit overdreven. Viroloog Osterhaus repte gisteren zelfs van 'overkill'. Maar België probeert alle risico's zo snel mogelijk uit te bannen. Veel particuliere houders van pluimvee meldden zich gisteren bij de dokter of apotheek voor medicatie. Maandag moesten de professionele pluimveehouders zich al laten inenten.

Het Belgische ministerie van Volksgezondheid vindt dat het laat is ingelicht over de Nederlandse veearts die vermoedelijk is overleden aan gevolgen van het vogelpestvirus. 'We kregen het zaterdag kwart over twee te horen. Dat is twee dagen na de dood van de veearts. Dat had sneller gekund', aldus Van Buel.

Tot gisteren zijn er in België 28 boerderijen met 750 duizend kippen geruimd. Door een nieuwe verdenking in Bree worden nog eens een braadkippenberijf met twintigduizend dieren en vijf boerderijen in de buurt geruimd. Die aantallen vallen in het niet bij de 'slachting' in Nederland, waar inmiddels 18 miljoen kippen zijn gedood.

Ook België hoopt uit alle macht het virus te isoleren en uit te bannen. Volgens NOP-voorzitter Wolleswinkel draait de bestrijding in beide landen op volle toeren. 'We moeten de vogelpest schouder aan schouder bestrijden. Je ziet het virus niet. Telkens maakt het een sprongetje. Dat is het probleem: je weet pas waar het virus is als het een stukje verder weer opduikt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden