België betuigt steun aan mevrouw Bo Van Spilbeeck en een 'cyber-expert' die quatsch verkondigt

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: Een geslachtsverandering trekt een warme deken over België en een onbekende 'tech-expert' zaait paniek bij Nieuwsuur.

Haro Kraak en Paul Onkenhout
Rian van Rijbroek. Beeld
Rian van Rijbroek.Beeld

Top

Boudewijn Van Spilbeeck (58), getrouwd en vader van twee kinderen, was bijna dertig jaar lang een gezichtsbepalende en hooggewaardeerde journalist van de Vlaamse televisiezender VTM. Als man deed hij verslag vanuit talloze brandhaarden, bijvoorbeeld Rwanda ten tijde van de oorlog en Oekraïne na de ramp met de MH17.

Sinds maandag is hij vrouw en heet hij Bo Van Spilbeeck. Het grote nieuws werd in het journaal van 7 uur bekend gemaakt door een collega. VTM citeerde uit een open brief die Van Spilbeeck schreef om zijn geslachtsverandering toe te lichten.

Een kwarteeuw lang had hij geaarzeld. 'Ik vreesde mijn fantastische job, mijn vrienden en vooral mijn dierbare gezin te verliezen.'

Er gebeurde iets opmerkelijks. Van Spilbeeck en VTM werden bedolven onder de positieve reacties. Toen een Antwerpse studentenvereniging de geslachtsverandering boosaardig 'geen moedige beslissing, maar een overgave aan het absurde' noemde, bleek hoe groot de steun was. De brievenrubrieken van dagbladen stroomden vol met steunbetuigingen aan Van Spilbeeck.

In zijn column in Het Laatste Nieuws vatte Dieter Dujardin de kwestie fraai samen. De geboorte van mevrouw Bo Van Spilbeeck, schreef hij, had een opmerkelijk warme deken van tederheid en begrip over het land gelegd. Dat was goed en vrolijk nieuws.

Paul Onkenhout

Bo Van Spilbeeck. Beeld
Bo Van Spilbeeck.Beeld

Flop

Er bestaat zoiets als de cliché-expert, het pratende hoofd dat in elk programma komt opdraven als het over zijn of haar vakgebiedje gaat. Een Benno Baksteen, inderdaad.

Altijd leuk dus als de media een nieuw gezicht introduceren. Maandag zagen we Rian van Rijbroek in de blauwe bunker van Nieuwsuur opdoemen. Als 'cyber-expert' en 'hacker' mocht ze wat zeggen over de ddos-aanvallen op banken en de Belastingdienst.

Na een paar minuten zat de argeloze kijker in paniek voor de tv. Internetbankierenapps moesten direct worden verwijderd: lek. De ddos-aanval was een voorbode van het kwaadaardige hacktrio Iran, Rusland en Noord-Korea om geldautomaten hier leeg te trekken.

Op Twitter vernamen we al snel, mede dankzij techkenners Daniël Verlaan, Alexander Klöpping, Joost Schellevis en Brenno de Winter, dat het allemaal quatsch was. Verlaan nam de taak op zich het boek over cybercrime, dat Van Rijbroek schreef met oud-staatssecretaris Willem Vermeend, in tweets te factchecken - een aanrader. Nieuwsuur publiceerde woensdag ook een soort factcheck, waarbij Van Rijbroeks beweringen werden weersproken door andere, of nou ja, echte experts.

Ideetje: check vooraf de autoriteit van een deskundige. Of nodig gewoon een Benno Baksteen uit. Zie hierboven een paar kandidaten.

Haro Kraak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden