'België beter beveiligd tegen cyberaanval'

Belgische banken zijn beter voorbereid op een cyberaanval dan de financiële sector in Nederland. Bij de zuiderburen staan de servers van banken relatief vaker aangesloten op verschillende internetknooppunten. Hierdoor is het makkelijker een website in de lucht te houden als deze door cybercriminelen overbelast raakt, zegt de Belgische veiligheidsdeskundige Eddy Willems.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Toch kan een DDoS-aanval, zoals ING overkwam, ook in België niet worden uitgesloten. Wel is er volgens Willems door de Belgen de afgelopen tijd beter ingespeeld op soortgelijke aanvallen in de Verenigde Staten. 'Belgische banken probeerden hun servers hierna meteen via meerdere aanknooppunten met het internet te verbinden. Hoe beter deze verspreiding, hoe sterker je staat tegen een aanval', legt de IT-expert van antivirusfabrikant G Data uit.

Ook de geografische ligging is een voordeel voor de Belgen. België is toch een wat kleiner land met kleinere banken. Veel servers staan daardoor ook in verbinding met aanknooppunten in andere landen, als Nederland, Frankrijk en Duitsland, zegt de computerkenner.

Het slagen van een cyberaanval hangt echter niet alleen af van de infrastructuur en aanwezige beveiligingsfilters, benadrukt Willems. 'Het lijkt erop dat de aanval bij ING vooral werd veroorzaakt doordat heel veel machines op het zelfde moment inlogden op het internetbankieren-systeem. Daartegen kun je je echt heel moeilijk beveiligen.'

Toch loopt België wat Willems betreft wel voor op het gebied van internetbeveiliging. Zo bestaat de cardreader die bij veel banken gebruikt moet worden bij online bankieren in België al veel langer dan in Nederland en is deze volgens hem daar ook net iets geavanceerder.

'Je ziet het aan de fraudecijfers van de Febelfin, de Belgische vereniging van banken. Die liggen al jaren relatief veel lager dan de cijfers van de Nederlandse NVB", stelt Willems. In 2012 werd in België voor bijna 3 miljoen euro gefraudeerd met internetbankieren. In Nederland bedroeg het totale schadebedrag vorig jaar bijna 35 miljoen euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden