België begint aan monsterproces

Het Al Qa'ida-proces in Rotterdam is in België nauwlettend gevolgd. Vrijspraak wegens gebrek aan bewijs ziet de Belgische justitie niet gebeuren....

De rechtszaken in Nederland tegen mogelijke moslimterroristen zijn zeker in België met meer dan routinematige belangstelling gevolgd. Vandaag begint voor de rechtbank in Brussel een met zware veiligheidsmaatregelen omgeven monsterproces tegen 23 fundamentalisten.

Hoofdverdachten zijn voormalig profvoetballer Nizar Trabelsi (32), die een aanslag zou hebben voorbereid op luchtmachtbasis Kleine Brogel in België, en de Belgisch-Tunesische journalist Tarek Maaroufi (37), van wie wordt aangenomen dat hij betrokken was bij de voorbereiding van de aanslag op de Afghaanse verzetsleider Massoud. Ze riskeren celstraffen tot tien jaar.

Vooral het proces tegen de vier vermeende Al Qa'ida-strijders die in september 2001 in Rotterdam werden opgepakt, trok de aandacht van gerechtelijke kringen in Brussel. Een van de verdachten was de Fransman Jêrome Courtallier, die nauwe contacten onderhield met Trabelsi. Hun arrestaties vielen nagenoeg samen. De vrijlating vorig jaar van de in Nederland vervolgde vier attendeerde justitie in Brussel erop dat vervolging van 'extremisten' bepaald geen sinecure is. De vier kwamen vrij wegens onrechtmatig verkregen en onvoldoende bewijs.

Justitie in Brussel is ervan overtuigd dat de aanwijzingen tegen de in België opgepakte verdachten sterker zijn. Huiszoekingen leverden de vondst van belastend materiaal op, blijkbaar van groter gewicht dan de valse documenten en videobanden met toespraken van Osama bin Laden en instructies voor het maken van bommen die de Nederlandse speurders in de woning van de vier aantroffen. De dood van Massoud daarenboven duidt tenminste op 'oorzaak en gevolg', aldus het parket.

Trabelsi wordt beschuldigd van bendevorming en een poging een gebouw te vernielen. Met een handlanger werd hij twee dagen na de aanslagen van 11 september 2001 opgepakt in Ukkel, een deelgemeente van Brussel. Hij bleek in het bezit van een machinegeweer en formules om explosieven te maken. Bij mogelijke medeplichtigen, in een restaurantje in Brussel werden grote hoeveelheden aceton en zwavel gevonden die volgens de politie bestanddelen van een bom vormden.

Volgens verklaringen van Djamel Beghal, die wordt beschouwd als de leider van de Europese tak van Al Qa'ida, was Trabelsi van plan de Amerikaanse ambassade in Parijs op te blazen. Zelf verklaarde hij in een telefoongesprek met de Franstalige radio dat hij Kleine Brogel in het vizier had, vlak bij de Nederlandse grens. Daar liggen kernwapens opgeslagen. Alleen het beramen van die poging staat nu in de aanklacht. Justitie zou hebben betwijfeld of de voorbereiding van een aanslag in het buitenland wel in België kan worden vervolgd.

In het onderzoek naar de toedracht van de moord op de leider van de Noordelijke Alliantie Massoud stuitten de speurders op namen die ook figureerden in het dossier tegen Trabelsi. Vorige maand honoreerde de rechtbank in Brussel het verzoek van het Openbaar Ministerie de zaken samen te voegen.

Tarek Maaroufi zou samen met een andere Belg van Tunesische afkomst, Amor Sliti (43), strijders werven voor Osama bin Laden. Ook Trabelsi bezocht trainingskampen in Afghanistan. Zij zouden ook de paspoorten hebben geregeld voor de twee zelfmoordenaars die op 9 september 2001 Massoud en zichzelf opbliezen. De twee daders, Tunesiërs, verbleven jarenlang in België. Hun paspoorten waarmee ze naar Afghanistan reisden, bleken gestolen uit de Belgische ambassade in Den Haag en het Belgisch consulaat in Straatsburg. Ze hadden voorafgaand aan de aanslag onderdak gekregen in het huis van Sliti in Jalalabad.

Maaroufi, die in het Brusselse Schaarbeek het Centre des Recherches Islamiques oprichtte en daar de bijnaam le professeur kreeg, werd in december 2001 aangehouden op verdenking van het rekruteren van huurlingen, schriftvervalsing, handel in valse paspoorten en bendevorming. Hij was in 1995 al eens veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de Algerijnse terreurbeweging GIA. De Italiaanse autoriteiten azen ook op hem wegens een verijdelde aanslag op de Amerikaanse ambassade in Rome. Zijn kompaan Sliti is eind februari 2002 op Schiphol gearresteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden