België beëindigt royale opvang van Kosovaren

België zet een punt achter de royale opvang van Kosovaarse vluchtelingen. Kosovaren die de oorlog in hun land ontvluchtten, konden tot dusver rekenen op een extra beschermende status....

ANP

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Duquesne biedt de situatie in Kosovo voldoende veiligheidsgaranties. Het is nog wel mogelijk asiel aan te vragen, zo verzekerde hij.

Kosovaren die al in België verblijven, mogen blijven tot maart volgend jaar. Zij die schoolgaande kinderen hebben, krijgen drie maanden extra, ofwel tot het einde van het net begonnen schooljaar in België.

Sinds eind 1997 zijn zo'n 20 duizend Kosovaren naar België gekomen. Driekwart vroeg asiel, de resterende vijfduizend maakten gebruik van de voorlopige beschermende status. België vindt dat het zijn aandeel heeft geleverd aan de opvang van Kosovaren. 'Ons land heeft een bijzondere inspanning gedaan', aldus Duquesne.

Maar de stroom nam de afgelopen maanden nog verder toe, ondanks het einde van de oorlog in de Joegoslavische provincie. Vorige maand meldden zich ruim 4300 vluchtelingen, van wie 1566 zeiden Kosovaar te zijn.

Volgens Duquesne had die toestroom te maken met het feit dat buurlanden hun tijdelijk status introkken. Maar ook omdat vluchtelingen in handen vallen van mensensmokkelaars. Zo onderschepte de Belgische politie vorige maand 1579 mensen. Van hen noemden 1420 zich Kosovaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden