Belgen woedend over 'strooptocht' eigenaar

Ongeveer 160 boze werknemers van het Belgische bedrijf New Chamebel in Machelen hebben maandag gedemonstreerd bij het zusterbedrijf De Vries Robbé in Gorinchem....

ANP

ANP

GORINCHEM

Dat is volgens het personeel te wijten aan de dubieuze handelwijze van de Nederlandse eigenaar Dowica, een onderneming van de gebroeders Witte, dat het bedrijf enkele jaren geleden overnam. De gebroeders Witte zijn tevens eigenaar van De Vries Robbé Gevelbouw in Gorinchem.

Volgens de Belgische vakbonden beschikte het bedrijf ten tijde van de overname nog over een goed gevulde orderportefeuille. Na de overname kreeg het bedrijf, dat voor zijn orders afhankelijk was van de directie in Gorinchem, steeds minder opdrachten. Op de Belgische markt werd het bedrijf geboycot wegens een juridische procedure tegen dertien Belgische aannemers op wie Chamebel een grote vordering heeft.

Bovendien werd ondanks cao-afspraken het personeelsbestand de afgelopen jaren gereduceerd en zijn loon en arbeidsvoorwaarden eenzijdig gewijzigd. De Nederlandse eigenaren hebben de bedrijfsgebouwen in een aparte vennootschap ondergebracht.

De financiële positie van New Chamebel is nu zo slecht, dat de bank heeft geëist dat de gebroeders Witte het bedrijfskapitaal aanvullen. Aangezien zij dit weigeren, heeft de bank maandag het faillissement aangevraagd.

De Belgen beschuldigen de Wittes ervan dat zij New Chamebel letterlijk hebben uitgekleed. Tijdens de kerstvakantie werden machines van hun funderingen gesloopt en meegenomen. Bij de 'strooptocht' zijn ook materialen en persoonlijke bezittingen van personeelsleden meegenomen.

De Belgen, die hun bedrijf inmiddels hebben bezet, kregen maandag de toezegging dat zij alsnog hun salaris over de tweede helft van december krijgen uitbetaald. Het gesprek tussen een delegatie van de Belgen en de Nederlandse directie kwam tot stand door bemiddeling van de Industriebond FNV.

De verwijderde machines worden in een depot geplaatst. De curator krijgt een inventarislijst van de machines die op het moment van overname aanwezig waren. De Belgen mochten wel zes bestelbussen mee terugnemen. De persoonlijke bezittingen van het personeel worden teruggegeven, zo zegden de Nederlandse eigenaars toe. In de loop van de middag vertrokken de Belgen huiswaarts.

Het personeel hoopt nu dat de curator een geschikte overnamekandidaat vindt, die ook het personeel over wil nemen. De raad van bestuur van New Chamebel heeft maandag laten weten geen kans te zien het bedrijf voort te zetten, zelfs niet met financiële steun van derden. De situatie waarin het bedrijf verkeert, is volgens de raad van bestuur te wijten aan de acties van de vakbonden en de onjuiste berichtgeving die de Belgische vakbeweging zou hebben verspreid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden