Belgen staken voor hun 'brugpensioen'

Het Belgische socialistische vakverbond ABVV heeft voor vrijdag 7 oktober een algemene 24-uursstaking aangekondigd. De grootste vakcentrale keert zich tegen ingrepen in de sociale zekerheid en tegen de regeringsplannen voor verhoging van de leeftijd voor vervroegde pensionering....

Inzet van de staking is het uiterst gevoelige debat in België over de'eindeloopbaan', de financiering van de sociale zekerheid en de aanpassingvan de pensioenen. Vorige week maandag is de Belgische regering daarovereen marathonzitting begonnen. Donderdag begint het overleg met de socialepartners. Op zaterdag 8 oktober moet er een akkoord zijn.

De regering wil de wettelijke leeftijd voor de VUT (in België'brugpensioen') de komende jaren verhogen van 58 naar 60 jaar. Wie tot zijn65ste blijft werken, zou daar extra voor moeten worden beloond. In Belgiëwerkt slechts 28 procent van de 55-plussers, het laagste percentage inEuropa.

De staking is aangekondigd voor zowel de privé- als de publiekesector. Bijna 30 procent van de Belgische beroepsbevolking, ofwel1,3 leden, is bij het socialistische ABVV aangesloten. De verwachting isdat onder meer het openbaar vervoer volledig lam zal komen te liggen.

Mocht op 5 oktober het overleg tussen de sociale partners en deregering toch naar wens verlopen, dan blaast de bond de staking te elfderure af. 'Maar de boodschap aan de leden is dat ze zich gemobiliseerd moetenhouden', aldus algemeen secretaris Xavier Verboven.

De tweede vakbond van België, het christen-democratische ACV,overlegde dinsdag met het ABVV over een gezamenlijke stakingsdag. Maar hetACV wil eerst verder onderhandelen en eventueel staken op maandag 10oktober, de dag voordat Verhofstadt de jaarlijkse regeringsverklaringuitspreekt. De socialistische vakbond wil zo lang niet wachten.

De werkgeversorganisaties VBO en Unizo vinden het niet kunnen dat deABVV nu al een staking aankondigt terwijl de onderhandelingen nog lopen.'Ofwel onderhandel je, ofwel voer je actie, maar niet beiden tegelijk',aldus Unizo-topman Karel van Eetvelt. Over de slaagkansen van het overleg,zegt hij: 'De regering zal haar ding doen, met of zonder de socialepartners.' De woordvoerder van premier Verhofstadt betreurt destakingsplannen. 'Het is moeilijker, maar vooral veel moediger een akkoordna te streven in plaats van te staken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden