Belgen renden de vrijheid tegemoet

Aan de rand van het zwembad van de Belgische ambassade in Jakarta komen de verhalen los. Johan van den Eynde (47) en Phillippe Simon (49) vertellen over de zeventig dagen die zij in de hooglanden van Irian Jaya hebben doorgebracht als gijzelaars van strijders van de Beweging Vrij Papoea....

De twee Belgen waren naar Irian Jaya gekomen om een documentaire te maken. Een 'filosofische film', aldus Van den Eynden, over 'lopen als een manier om vrij te zijn'. Na 24 dagen lopen waren ze, bijna uitgeput, in Ilaga aangekomen, klaar voor nog één laatste etappe. Maar de mannen die aanboden het tweetal naar het volgende dorp te escorteren, bleken het op hun spullen te hebben voorzien. 'Ze namen ons alles af en zeiden: doe wat we zeggen, anders doden we jullie', zegt Simon. 'Op dat moment wisten we niet zeker of we ontvoerd waren.'

De dagen die volgden werden zij voortdurend met de dood bedreigd. Van den Eynde: 'Dan lees je in de kranten: gewoonlijk doden Papoea's geen Europeanen. Ik kan me daar nog kwaad over maken. Er zijn wel Europeanen vermoord en we kenden verhalen. En hier werden soldaten doodgeschoten als ze niet luisterden. Als je zo omringd bent door doden ben je bang voor je eigen leven.'

In Jayapura, de hoofdstad van Irian Jaya, begonnen onderhandelingen over hun vrijlating. De twee hoorden er zelf niets over. De belangrijkste eis leek te zijn dat de wereld aandacht zou besteden aan de vrijheidsstrijd van de Papoea's.

De onderhandelingen werden mede gevoerd door de Nederlandse missionaris Theo van den Broek. Deze slaagde er na een maand in een ontmoeting met de gegijzelden te arrangeren. Bij die gelegenheid werd een 'blije' foto van de beide Belgen genomen.

Van den Eynde: 'Wij waren blij Theo te zien. En de Papoea's hadden ons opgesierd met kralen en bloemen, om Theo te tonen dat het goed met ons ging. Maar dat betekent nog niet dat je instemt met de bevrijdingsbeweging in Irian Jaya', bestrijdt hij de indruk die vervolgens met de publicatie van de foto in de Indonesische pers werd gewekt.

Afgelopen woensdag kregen beide Belgen te horen dat zij naar Gomé moesten. Niemand vertelde ze dat ze zouden worden vrijgelaten. Het werd een voettocht van zeven uur, waarvan het laatste deel rennend moest worden afgelegd: een lokale stam wilde de twee gijzelaars wel overnemen en zat achter ze aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden