Belgen niet blij met vrije keuze achternamen

Belgen hechten aan traditie, zoveel is duidelijk. De beslissing van de regering-Di Rupo om kinderen standaard de achternaam van de vader én van de moeder te geven, wekt er enorm veel commotie. De dubbele achternaam was woensdag in zowat alle Belgische kranten voorpaginanieuws.

VAN ONZE CORRESPONDENTE LEEN VERVAEKE

BRUSSEL - Nu nog krijgen kinderen van Belgische (getrouwde) ouders standaard de achternaam van hun vader, net als in Nederland. Binnenkort krijgen ouders de keuze: alleen de achternaam van de vader, alleen die van de moeder, of een combinatie van de twee, in willekeurige volgorde. Komen de ouders er zelf niet uit, dan geldt als standaardoptie de achternaam van de vader, gevolgd door die van de moeder.

Ingewikkelder wordt het bij ouders die zelf een dubbele achternaam hebben. Uit hun vier achternamen moeten zij er voor hun kinderen twee kiezen. Dat levert in totaal tien mogelijke combinaties op. Zo had Yves Desmet, de hoofdredacteur van De Morgen, ondermeer Yves Desmet-Nagels kunnen heten, blijkt uit een stuk in zijn krant, maar evengoed Nagels-Struyf, Struyf-Janssens of Janssens-Desmet.

De nieuwe wet komt er op vraag van Europa, dat zijn lidstaten opdroeg om ouders gelijk te behandelen. België koos voor een bijzonder ruime keuzemogelijkheid, veel ruimer dan Nederland. Maar minister van Justitie Annemie Turtelboom benadrukte dat niemand verplicht is om daarvan gebruik te maken. 'Ik vind het prima als ouders voortgaan in de traditie.'

Toch zorgt de verandering voor heel wat ophef in België. Critici vrezen dat de achternamenpuzzel zaken als erfrecht en stamboomonderzoek onnodig ingewikkeld zal maken. 'Ik zou niet graag notaris zijn over twee generaties', reageerde een luisteraar tijdens het debatprogramma Hautekiet.

Bijna alle reacties in het debatprogramma en op internetfora waren negatief.

Toch kan de nieuwe wetgeving in samengestelde gezinnen een meerwaarde hebben. Een moeder met kinderen uit twee relaties kan via haar eigen achternaam de familieband van haar kinderen aangeven. In Frankrijk, waar dezelfde wet al langer geldt, kiest 18 procent van de ouders niet voor de traditionele achternaam.

Maar de Belgen, concludeert De Morgen, willen liever geen verandering. Commentator Bart Eeckhout, voor de gelegenheid Bart Eeckhout-Guns: 'De enige verandering die mensen willen, is dat er niets meer verandert.'

Tien mogelijkheden

Jan Janssens-Wouters en Petra Peeters-Maes hebben de volgende tien keuzes voor hun kinderen:

1. Janssens-Wouters

2. Peeters-Maes

3. Janssens-Peeters

4. Janssens-Maes

5. Wouters-Peeters

6. Wouters-Maes

7. Peeters-Janssens

8. Peeters-Wouters

9. Maes-Janssens

10. Maes-Wouters

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden