Belgen nemen Het Parool in afgeslankte vorm over

Het Parool is gered. Krantenconcern PCM verkoopt de verlieslijdende krant per 1 januari aan een consortium bestaande uit de Belgische Persgroep, de Stichting Het Parool en het personeel....

Van onze verslaggever Gerard Reijn

Bestuursvoorzitter Theo Bouwman van PCM zei dinsdag dat de zaak 'in principe rond is'. 'Ik heb met de advocaat van Het Parool gesproken, en we waren het eens. Morgen krijg ik de zaak op papier, maar ik kan me niet voorstellen dat het dan niet rond komt.'

Details wil Bouwman niet verstrekken, op één na: van de 280 arbeidsplaatsen bij Het Parool en de meeverkochte huis-aan-huisbladengroep Weekmedia moeten er 40 à 50 sneuvelen. 25 Redacteuren verliezen hun baan. De redacties van Het Parool en Weekmedia, na de sanering nog 115 man, worden samengevoegd. Het Parool, met een oplage van 77 duizend exemplaren, blijft nog ettelijke jaren een middagkrant, zo is afgesproken.

Ingewijden zeggen dat de nieuwe krant een vermogen meekrijgt van 17 miljoen euro, waarvan de Stichting Het Parool 7 miljoen zou verschaffen. De Persgroep zou 4 miljoen op tafel willen leggen. Geen van de aandeelhouders zou een meerderheid krijgen. Van het Bedrijfsfonds voor de Pers wordt verwacht dat dat enkele miljoenen zal verstrekken, maar het fonds wordt geen aandeelhouder. Er worden ook nog enkele miljoenen verwacht van een actie onder rijke sympathisanten.

De Stichting Het Parool, die 57 procent van de aandelen PCM bezit, heeft zich ook nog verplicht om de prijs te betalen die PCM voor Het Parool vraagt. Aanvankelijk wilde PCM 16 miljoen euro hebben, maar naar verluidt zouden de partijen in de buurt van de helft van dat bedrag zijn uitgekomen. Een deel van de stichting zal worden afgesplitst en met Het Parool uit PCM stappen.

De Persgroep bezit in België onder meer de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws, en een groot belang in de televisiemaatschappij VTM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden