Belgen kiezen graag een lollig kenteken

 

Leen Vervaeke
Het eerste nieuwe kenteken 'GB 001 B' is uitgereikt door minister Schultz van Haegen (R) van Infrastructuur en Milieu aan aan Babette van Veen (L), ambassadeur van Stichting Het Vergeten Kind. Beeld ANP
Het eerste nieuwe kenteken 'GB 001 B' is uitgereikt door minister Schultz van Haegen (R) van Infrastructuur en Milieu aan aan Babette van Veen (L), ambassadeur van Stichting Het Vergeten Kind.Beeld ANP

In Nederland werd maandag de eerste nummerplaat van het type GB-001-B uitgereikt, maar de zuiderburen tonen dat het creatiever kan. Sinds een jaar is het in België mogelijk een gepersonaliseerd kenteken te krijgen en dat blijkt een doorslaand succes. Dus kom je op de Belgische wegen auto's tegen met nummerplaten als 'BABY', 'SCHATTEKE' of simpelweg 'GEHAAST'.

Voor 1.000 euro kun je in België sinds een jaar zelf de letters en cijfers van je nummerbord kiezen. Alle combinaties van letters en cijfers zijn toegestaan, van één tot en met acht tekens. Alleen racistische en beledigende woorden mogen niet en het cijfer 1 is voorbehouden voor koning Filip. Maar 'SEX-069', 'FCUK OFF' en 'POLICE' kwamen moeiteloos door de keuring.

Glimlachjes

In één jaar tijd hebben al achtduizend Belgen een gepersonaliseerde kentekenplaat besteld, wat een welkom extraatje voor de Belgische schatkist betekent én in de file zorgt voor aangename verstrooiing. Altijd lachen als je wordt ingehaald door een auto met 'BADBOY-1', 'WAF-WAF' of '123-HUP'.

Een stel uit West-Vlaanderen verwierf zelfs enige bekendheid met hun nummerborden. De man rijdt rond met 'HIHIHI' op zijn Opel, de vrouw met 'HAHAHA' op haar Renault. 'Als mensen ons voorbijrijden, gaan er heel vaak duimen omhoog', getuigt het stel in een Vlaamse krant. 'Al die glimlachjes rond ons, dat is het geld meer dan waard.'

Volgens de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV), die de kentekens uitgeeft, kiezen de meeste automobilisten gewoon voor hun naam, die van hun partner, sportclub of bedrijf. De nummerplaat 'W-8-ZAAL' verwijst naar het escortbureau De Wachtzaal; de vrachtwagens van groentebedrijf Claessens rijden rond met 'SELDER' en 'RODE BIET'.

Maar er is ook een Maserati op de weg met 'NO MERCY', een Audi met 'RAMBO' en een Mercedes met 'VIP'. Op internet is al een handeltje in dergelijke nummerplaten ontstaan. Voor 'PORSCHE' wordt 3.500 euro geboden. De prijs voor originaliteit gaat naar de 53-jarige Bruno Despriet, die zijn zwarte Volkswagen Scirocco liet ombouwen tot Batmobile, met autodeuren die naar boven opengaan. Zijn kenteken: 'BATMAN-1'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden