Belgen en Fransen hielden langer stand tijdens WO II

De ingezonden brieven van 13 mei.

Gesneuvelde Nederlandse soldaten na een gevecht met Duitse parachutisten op 11 mei 1940.Beeld .

Belgen en Fransen hielden langer stand

In het stuk 'Nederland vocht wel degelijk keihard terug' (O&D, 11 mei) vergelijkt de auteur Rein Bijkerk de Nederlandse verdediging tegen de Duitse invaller met de Belgische en de Franse verdediging, maar in die landen waren volgens hem andere keuzes gemaakt.

Hij meldt alleen dat de Belgische koning thuis bleef, de Fransen een deal met de Duitsers sloten, maar dat De Gaulle verder ging. De lezer krijgt niet te lezen dat België 18 dagen terugvocht en Frankrijk 43 dagen. Ook niet dat de Nederlandse marine uitweek naar Engeland, net als het kabinet en de koninklijke familie. Terechte acties, maar wel het vermelden waard in zo'n stuk.

Dat tijdens de meidagen van 1940 hard gevochten is, staat buiten kijf, maar dat Nederland 'hard terug vocht' lijkt mij overdreven.

Er is in die 4 dagen door delen van het leger stevig gevochten en meer dan 2.000 soldaten hebben hun leven verloren en een 2.700 zijn min of meer ernstig gewond geraakt. 280.000 man was de Nederlandse sterkte op 10 mei 1940. Misschien kan er eens gekeken worden waarom België en Frankrijk het zo veel langer uithielden tegen dezelfde Duitse overmacht, in plaats van hoera-geroep over de dappere Nederlanders.

David Barnouw, Amsterdam

Eindexamen geen halszaak

Een aantal jaren geleden mocht ik een paar havo-klassen naar het examen biologie loodsen.

Alle lesuren werden besteed aan het oefenen met examens van voorgaande jaren. Het ging voornamelijk over hoe je de vragen leest en een keuze maakt uit de meerkeuze-antwoorden.

En ik hamerde erop dat ze vooral niet moesten vergeten de grafieken op de correcte wijze weer te geven. Inhoudelijk ingaan op de stof gebeurde mondjesmaat. We waren voornamelijk strategisch bezig.

Nadat ze het examen hadden afgelegd en de antwoorden bekend waren, kon ik de leerlingen geen enkele prognose geven over het cijfer dat zou worden gegeven.

Daarover werd beslist door het College voor Examens. Dit college krijgt alle antwoorden van alle leerlingen en slaat aan het rekenen.

Als een examen te makkelijk bleek te zijn werden de cijfers omlaag geschroefd, was het te moeilijk dan ging het cijfer omhoog. De leerlingen bepaalden zo eigenlijk de norm.

Een eindexamen als een belangrijk ceremonieel moment, prima! Maar maak er geen halszaak van.

Lijnie Lutgerink, Meerssen

Opgevulde lentejas

Hè Aaf wat flauw!

Ik was zo blij met mijn nieuwe beige lichtgewicht 'tussenjasje', hoewel ik ze in drommen voorbij zie komen.

Ik weet nu eindelijk waarin ik me moet hullen tussen winter en zomer of zomer en herfst.

Na het lezen van jouw visie (Dag in dag uit, 11 mei) kijk ik ineens heel anders tegen mijn fijne jasje aan.

Ineke Ketelaar, Didam

Nachtwolven op Harley's

'Ja, de Nachtwolven komen': gonsde het al dagen in Duitsland. Met oorverdovend lawaai trokken ze een Russisch patriottisch spoor door Oost-Europa richting Moskou. Jammer dat de redactie bij het stuk van Rolf Bos (Ten eerste, 11 mei) geen foto van de motoren heeft geplaatst. Dan zou iedereen kunnen zien dat het merendeel van deze 'bikers' zich op Harley Davidsons pleegt te verplaatsen. Een groter symbool van the American freedom & lifestyle is er niet.

Alles draait tenslotte om image.

H.G.M. Middelhuis, Almere

Ganzen aan het gas

Om een eind te maken aan het ganzenvraagstuk is besloten deze dieren massaal te vergassen. Er zijn er immers veel te veel: honderdduizenden van deze inhalige dieren, die gras opvreten dat voor koeien was bedacht.

Met enige angst zie ik nu plannen tegemoet die onze zorgzame overheden zullen maken nu er in dit land ook nog eens 17 miljoen mensen rondlopen, die zelfs zo'n beetje álles opvreten....

Jos Koning, Nijmegen

Diepzwart of blauw gat

In 'Zwagerman kijkt' (V, 12 mei) wordt het zwarte vierkant van Malevitsj opgevoerd en kunstenaars die in navolging van Malevitsj het diepe zwart in hun kunst gebruikten. Als voorbeeld spreekt Zwagerman onder andere over Descent into Limbo (1992) van Anish Kapoor: 'Een circelvormig gat in de grond, waarvan de bodem en zijkant zó diepzwart zijn geverfd, dat het is alsof je in een bodemloze leegte staart.'

Dit fascinerende bodemloze gat is onder andere te zien in De Pont in Tilburg. Het is niet geverfd, maar voorzien van een laag blauw pigment, dat geen enkel licht doorlaat. Niet zwart dus, en niet geverfd, maar aangebracht blauw pigment dat het moeilijk maakt voor de kijker te begrijpen wat hij ziet. Een prachtig gat!

Els van Dinteren, Assen

Wees niet lichtgeraakt

Het moet 27 jaar geleden zijn dat een vmbo-leerling, boos op mij, zegt: 'Fuck you!' Ik dien hem van repliek: 'Dat zou je wel willen!'

Homerisch gelach en we gingen weer over tot de orde van de dag.

F. de Rooij, voorheen leraar lichamelijke opvoeding, Tilburg

Somaliërs zonder bijstand

U meldt op de voorpagina (12 mei) dat de helft van de Somaliërs in de bijstand zit en gaat in op de achtergronden daarvan.

Ik vind het een onnodig negatieve benadering. Als de helft van de beroepsbevolking (15-65 jaar) NIET in de bijstand zit is dat toch geweldig!

Niet een getal om bij achterover te leunen, maar heel niet slecht, vind ik zelf. Knap van de Somaliërs om dat te bereiken in een vreemd land, na een traumatische reis en zonder de scholing die wij hier gewend zijn!

Lon Uitterhoeve, Ouderkerk aan de Amstel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden