Belg Van Lierde oppermachtig bij triatlon Hawaii

De chauvinistische Amerikanen hadden hun dollars bij de prestigieuze triatlon van Hawaii nagenoeg allemaal op een landgenoot gezet. Dave Scott, 42 inmiddels en al zesmaal winnaar, was ook dit jaar weer favoriet....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Vooraf gaf niemand een dollarcent voor de kansen van de 27-jarige Van Lierde. Sinds 1978 hadden steeds Amerikanen deze beruchte Ironman - 3.9 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een hele marathon lopen - gewonnen. Tijdens de persconferenties stonden de schijnwerpers op Scott en Duitsers als Thomas Hellriegel en Lothar Leder, die eerder dit jaar als eerste triatleet onder de acht uur dook, in Roth (7.57).

Voor rookies (debutanten) als Van Lierde en de Nederlander Jan van der Marel (in augustus in Almere goed voor de tweede wereldbesttijd, 8.01) had niemand aandacht. Onterecht. Van Lierde won, Van der Marel werd in deze sterk bezette Ironman negende - geen slechte prestatie voor een eerste keer.

De triatleet uit Ter Aar, die als een van de weinigen aan de top zijn sport beoefend naast een gewone baan, is geen goede zwemmer. Op Hawaii, bakermat van de jonge sport, betekent dat laatste een extra handicap: er mag in de warme Pacific niet met een wetsuit, dat voor extra drijfvermogen en snelheid zorgt, gezwommen worden. De Top 10-klassering dankte Van der Marel dan ook aan zijn goede fietsen en een marathon van 2.58.

Luc van Lierde sloeg zijn slag aan het slot van de 42.195 meter, die hij in 2.41 (!) aflegde. Thomas Hellriegel, tot voorbij het 35 kilometer-punt aan kop, kreeg last van kramp en werd gepasseerd door de triatleet uit Brugge. Van Lierde finishte in Kailua-Kona in 8.04.08 en verdiende 56 duizend gulden.

De Amerikanen kregen nog een klap te verwerken: De Belg verbrijzelde het parkoersrecord van zesvoudig Hawaii-winnaar Mark Allen (in 1995 nog eerste, dit jaar niet meer van de partij) met liefst vier minuten. Van Lierde kon dankzij deze prestatie nog eens achtduizend gulden extra mee naar Brugge nemen.

Het had zelfs nog sneller gekund: De Bruggenaar kreeg eerder in de race tijdens het fietsen een stop & go-straf van drie minuten, wegens vermeend stayeren. Op wheelsucking werd dit jaar door de jury nauwlettend toegezien. Was het motto op The Big Island in vroeger jaren: swim, take the train and run, dit jaar was de jury streng.

Keken de Amerikanen met verbazing naar de opmerkelijke prestatie van Van Lierde ('Who the heck is that guy?'), voor insiders komt de zege van de Belg niet als een verrassing. De Vlaamse triatleet is sterk op álle disciplines van de moderne driekamp. Als goede fietser en loper, blinkt hij uit op kwart,- halve-, én hele triatlon. Ook dat is opmerkelijk: de meeste triatleten kiezen anno 1996 voor specialisatie: kwart (Olympisch in 2000) óf lang.

De nationalistische Amerikanen hadden beter moeten weten, want in hun eigen land was Van Lierde dit jaar al een paar maal actief. Tijdens het WK-hele afstand, onlangs in Muncie in Indiana, werd hij tweede. Eerder, in augustus in Cleveland (Ohio), behaalde de Vlaming ook zilver, tijdens het WK Olympische Afstand, de kwart-triatlon.

Voor de Amerikanen smaakten de druiven op Hawaii dubbel zuur. Er stond dit jaar, na een jarenlange hegemonie van Scott en Allen geen enkele landgenoot op het podium. De Australiër Greg Welch werd derde. Lieveling Scott presteerde overigens voor een 42-jarige nog opmerkelijk: de Amerikaan, een goede marathonloper, rukte tijdens het lopen op van een 21ste plaats naar een vijfde stek.

Bij de vrouwen ging de strijd tussen de Zwitserse Natasja Badmann en Paula Newby-Fraser, die tijdens het wisselen van rijwiel naar loopschoenen eerst nog een drie minuten durende stayer-straf moest uitzitten. Aan het eind van de marathon bleek Newby-Fraser, afkomstig uit Zimbabwe, maar nu Amerikaanse, toch weer de sterkste. Voor de Queen of Kona, die vorig jaar vierhonderd meter voor de streep inelkaar zakte, betekende het de achtste zege op Hawaii.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden