'Belg misbruikt de vogelpest'

Het weekblad Transport en Logistiek vindt dat de Belgische overheid de vogelpest misbruikt om de eigen vervoermarkt te bevoordelen ten opzichte van bijvoorbeeld Nederland....

De Belgische overheid trof onlangs een nieuwe maatregel om de gevreesde vogelziekte buiten de grenzen te houden. Volgens het blad verbieden de Belgen 'botweg' alle in- en uitvoer van veevoer vanuit en naar Nederland.

Echter: de Belgen hebben in hun regeling wel enkele ontheffingen ingebouwd - zo mag het transport wel over water en door middel van - jawel - uitsluitend Belgische vrachtwagens geschieden.

'Een maatregel die is verpakt als beleid gericht op het voorkomen van een dierziekte', zo staat geschreven. 'Maar de maatregel komt eigenlijk neer op ordinaire protectie van de eigen vervoermarkt.'

Volgens het verdrag dat de Europese Commissie voorschrijft, is een dergelijke maatregel gerechtvaardigd wanneer het 'uit hoofde is van bescherming van de gezondheid en het leven van personen, dieren of planten' is uitgevaardigd. Het verdrag verbindt hieraan wel de voorwaarde dat landen niet willekeurig mogen discrimineren of de handel tussen lidstaten op verkapte wijze mogen beperken.

Volgens Transport en Logistiek maakt aanvechting van het besluit alleen kans van slagen als blijkt dat er aan één van de voorwaarden niet wordt voldaan. 'Maar de ernst van de vogelpest epidemie leidt al snel tot een gerechtvaardigd belang', schrijft de redactie.

Branche-organisatie Transport en Logistiek Nederland heeft inmiddels op verschillende fronten actie ondernomen om het voor Nederlandse vervoerders zo nadelige Belgische besluit van tafel te krijgen.

Zowel bij de Europese Commisie als bij het ministerie van Landbouw is de aanval op de Belgen geopend. Samenwerking tussen de transportbranche en de veevoederbranche is volgens het blad van groot belang.

Alleen als bewezen kan worden dat de maatregel onredelijk is, is er volgens Transport en Logistiek nog wel een kleine kans om het verbod inderdaad van tafel geveegd te krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden