Amsterdam

Belg Frans van den Bleeken naar Nederlandse tbs-kliniek?

Minister Geens wedt op twee paarden: de veroordeelde serieverkrachter kan naar Nederland, maar misschien kan een nieuwe instelling in Gent hem binnenkort behandelen.Beeld afp

De kans bestaat dat de Belgische serieverkrachter en moordenaar Frank Van Den Bleeken (51) in België zal blijven. De Belgische minister Koen Geens wedt op twee paarden. Hij heeft zijn Nederlandse collega Teeven hulp gevraagd voor opname van de man in Nederland. Hij nam tegelijkertijd het initiatief voor de inrichting van een eigen longstay in België.

Van Den Bleeken had wegens ondraaglijk psychisch lijden besloten tot euthanasie. Zijn arts trok zich op het laatste moment terug en minister Geens zocht hulp in Nederland.

België kende lange tijd zelf geen enkele aparte voorziening voor tbs-patiënten. Pas in november werd de eerste kliniek geopend: het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in Gent. De kliniek is opgezet door de Kijvelanden in Rotterdam samen met de Parnassia Groep en Sodexo. De Belgische overheid koos na een openbare aanbesteding voor de Nederlanders, vanwege hun ervaring en kennis op het terrein van de forensische psychiatrie.

Longstay

Van Den Bleeken zal vandaag in Gent voor observatie worden opgenomen. De minister heeft het FPC gevraagd op te treden als intermediair, zijn dossier te bestuderen en te bepalen of de man alsnog in Gent kan worden behandeld of dat hij naar een longstay elders moet worden overgebracht. Het FPC acht het te voorbarig om nu al uitsluitsel te geven over de duur van het verblijf van Van Den Bleeken, maar niet wordt uitgesloten dat hij nooit naar Nederland hoeft.

De behandeling in een tbs-kliniek is gericht op terugkeer naar de maatschappij. Het verblijf in een longstay is slechts gericht op het verzachten van het psychisch lijden. Van Den Bleeken heeft jarenlang geprocedeerd om overgeplaatst te kunnen worden naar de longstay-afdeling van de Pompestichting in Nijmegen. Hij kreeg geen toestemming. Geens heeft nu beloofd zich te zullen inzetten voor een snelle overbrenging naar Nederland.

Tegelijkertijd heeft hij het FPC gevraagd een plan te ontwikkelen voor een longstay in België. Binnen zes maanden moet het plan gereed zijn. Over de plaats van de longstay is nog niets bekend. Het is niet vanzelfsprekend dat de afdeling bij de kliniek in Gent komt.

Teeven heeft laten weten het verzoek van België welwillend te zullen bekijken. Eerder nam Nederland Belgische gedetineerden op in een leegstaande penitentiaire inrichting in Tilburg, in afwachting van nieuwbouw van eigen gevangenissen. De Tilburgse gevangenis is sinds februari 2010 een dependance van de Belgische strafinrichting Wortel.

Hans van der Bleeken, november 2013Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden