Belfast blijft stoïcijns onder nieuwe spanning

Gebeden wordt er zondagmorgen in Noord-Ierland voor vrede. De pastoor die voorgaat in St. Paul's Parish - een kerk langs Falls Road in de katholieke wijk van west-Belfast - besteedt tijdens de mis in zijn gebeden aandacht aan het moeizame vredesproces....

'Laten wij bidden voor ons vredesproces. En laten de onderhandelingen succesvol zijn.' De kerk is echter nog niet voor de helft gevuld. In de kathedraal van St. Peter, anderhalve kilometer dichter bij het centrum, is nog geen vijfde deel van de banken gevuld.

Er wordt ook gedemonstreerd voor vrede. Donderdagavond hebben vijftig vrouwen en kinderen van de actiegroep People Moving On' met spandoeken bij het parlementsgebouw Stormont verdere voortgang van het vredesproces geëist.

Maar het aantal van vijftig steekt wel heel schril af tegen de miljoen Spanjaarden die onlangs protesteerden tegen de bomaanslagen van de Baskische ETA.

Noord-Ierland heeft al zoveel crises in het vredesproces gekend dat een nieuwe crisis niet meer massale opwinding teweegbrengt. John Elwood, loodgieter, haalt zaterdagmiddag om vijf uur een pint in het centrum van de Noord-Ierse hoofdstad. Bang dat eind deze week de gewelddadigheden opnieuw beginnen als de Britten na twee maanden zelfbestuur weer het heft in handen nemen, is hij niet. 'Ik heb in de Express gelezen dat als de IRA opnieuw bommen gaat leggen, dat zal gebeuren in Groot-Brittannië. De Britten zijn in hun ogen tenslotte verantwoordelijk voor de huidige problemen.'

Elwood is protestant en woont in oost-Belfast. Hij staat pal achter de Unionistische premier David Trimble die niet verder met de Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, wil regeren als de militaire vleugel niet wil beginnen met het inleveren van wapens. 'De protestanten hebben in alles toegegeven. Maar ze hebben er van de katholieken niets voor teruggekregen.'

Elwood denkt dat de huidige crisis in het vredesoverleg ook wel weer wordt opgelost. 'Ze spelen poker. Maar pokeren is tenminste beter dan schieten.' En als ze het dan toch mis gaat. 'Ach, zo'n vaart zal het niet lopen. Belfast is geen Grozny.'

Ook de rest van de bevolking is niet zichtbaar met de oplopende spanning bezig. Protestanten en katholieken verdringen elkaar zaterdag in de luxe winkelstraten in het centrum van de stad. Voor de vele geldautomaten staan lange rijen. 's Avonds is in de betere restaurants geen tafeltje meer te krijgen. Wie niet heeft gereserveerd, moet zijn heil zoeken bij een fastfood-restaurant.

Een groep Schotse toeristen maakt een dagtoer door de stad. De Noord-Ierse gids wil niet over de politieke situatie praten, ook niet als de toerbus voor de Stormont staat waar op dat moment toevallig David Trimble spoedoverleg voert met zijn katholieke tegenhanger Gerry Adams. De gids praat zijn mond toch even voorbij: 'De troubles zijn allemaal incidenten uit het verleden. Hier gaan we met de bus van een loyalistische wijk naar een nationalistische wijk. Merkt u er iets van? Niets te zien toch. Vertel thuis maar dat Belfast een heel aardige en mooie stad is.' Daarna zet hij met welluidende stem een folksong in: een lofprijzing op Belfast.

De kranten zijn minder overtuigd dat het goed zal aflopen. De Belfast Telegraph meldt al dat in de trainingskampen van de IRA aan de grens met Ierland al weer schietoefeningen worden gehoord. Volgens de Irish Times kan de IRA op dit moment onmogelijk beginnen met het inleveren van wapens. 'Zeker eenderde van de IRA-leden zal dan uit het paramilitaire leger treden en zich aansluiten bij de 'real' IRA: een radicale splintergroepering die niets van vrede wil weten en 18 maanden geleden verantwoordelijk was voor de bomaanslag bij Omagh.

Er wordt niet alleen gedemonstreerd voor vrede. Er wordt ook tegen elkaar gedemonstreerd. Voor het partijbureau van de protestantse Unionisten staan vrijdag leden van Sinn Fein te demonstreren. Protestanten gooien op hun beurt die dag eieren en andere voorwerpen naar parlementsleden van Sinn Fein die in een vissersplaatsje op werkbezoek zijn.

Maar over die incidenten windt niemand zich meer op. Van het 45 meter hoge hotel Europa, het grootste hotel van de stad, dalen zaterdag twee bergbeklimmers met doodsverachting af . Elwood: 'Slaapt u daar? U weet toch dat dit hotel in het verleden het belangrijkste doelwit van de IRA was. Nou ja, jullie Hollanders zijn tenslotte ook betrokken. Het is toch allemaal begonnen met Oranje.'

In west-Belfast is het zondag rustig. Maar rond St. Paul's Parish wapperen in de strakke wind nog altijd de vele Ierse en zwarte vlaggen. De graffiti op de muren laat niets te raden over als het echt mis gaat in het vredesproces.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden