Beleid voor aanbesteding bij gemeenten is 'chaotisch'

De wijze waarop Nederlandse gemeenten aanbestedingsprocedures voeren is chaotisch en te verschillend. Bij naar schatting 50 procent van de gemeenten zou in het geheel geen speciaal aanbestedingsbeleid bestaan....

Een na de onthullingen rond de bouwfraude speciaal ingestelde commissie, waarin specialisten uit tien verschillende gemeenten zitting hebben, adviseert dit de VNG.

Veel gemeenten vragen zich na het rumoer rond uitspraken van voormalig directeur A. Bos van Koop Tjuchem af of zij ook door illegale prijsafspraken zijn gedupeerd. Aannemers zouden tegen alle regels in zogeheten vooroverleg voeren en de prijs voor bouwprojecten opvoeren. Met name gemeenten zouden hiervan de dupe zijn.

Bouwprojecten worden na aanbestedingsprocedures aan aannemers gegund. De wijze waarop gemeenten deze procedures voeren is onvoldoende geregeld, stelt de commissie vast. Gemeenten vinden openbare aanbesteding vaak lastig. Dat kost veel tijd en wordt duur gevonden. Vaak kiezen zij voor een bekend bedrijf vanwege goede ervaringen, en omdat ze minder hoeven te controleren. De Algemene Rekenkamer constateerde dit jaar al dat overheden, waaronder de gemeenten, zich te weinig aan de regels voor openbare aanbestedingen houden.

De Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) wordt platgebeld door verontruste gemeente-ambtenaren, die zich afvragen hoe ze kunnen voorkomen dat ze een veel te hoge prijs betalen. Vooral kleine gemeenten zitten met vragen. 'Ze zijn wantrouwend', zegt een woordvoeder.

Sommige gemeenten, zoals Utrecht en Groningen, nemen bouwprojecten uit het verleden opnieuw onder de loep, om te kijken of ze niet te veel hebben betaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden