Beleid tegen junkoverlast in gevaar

De Heerlense burgemeester Lurvink en het Openbaar Ministerie zitten in hun maag met een uitspraak van de Maastrichtse bestuursrechter. Vorige week vernietigde deze een gemeentebesluit uit mei 2002, dat junks en andere overlastplegers tijdelijk een straatverbod in de binnenstad oplegt....

Burgemeester Lurvink kondigde maandag aan bij de Raad van State in beroep te gaan tegen het vonnis. Het OM zegt de uitspraak nog te bestuderen, maar trok voor de zekerheid wel ongeveer honderd strafzaken in, die maandag voor de kantonrechter zouden dienen tegen overtreders van het straatverbod. 'We willen eerst eens goed bekijken wat de gevolgen zijn van de uitspraak van de bestuursrechter voor de strafzaken die nog moeten voorkomen', aldus persofficier Anneke Rogier.

Burgemeester Lurvink erkent dat Heerlen een kleine vormfout heeft gemaakt doordat de gemeente niet alle details van de 'gebiedsontzegging' vooraf heeft gepubliceerd. Daarbij gaat het om de bevoegdheid van politieagenten om namens de districtschef (en uiteindelijk de burgemeester) een straatverbod op te leggen. Lurvink vindt dat de bestuursrechter aan die kleine omissie wel erg veel waarde hecht. Daardoor komt het verscherpte veiligheidsbeleid tegen een groep van ongeveer 110 notoire overlastplegers, vooral junks en dealers, in gevaar.

Heerlen kan mensen die regelmatig overlast in de binnenstad veroorzaken, een gebiedsontzegging opleggen van 24 tot 240 uur. Als de overlastplegers dat straatverbod overtreden, worden ze door justitie vervolgd en voor de kantonrechter gesleept. Volgens het OM heeft dat de afgelopen anderhalf jaar geleid tot 1500 veroordelingen, variërend van geldboetes tot korte celstraffen. Veel junks werden voor meerdere overtredingen veroordeeld, waardoor niet precies bekend is om hoeveel overlastplegers het precies gaat.

Volgens persofficier Rogier legt de kantonrechter aan een overtreder van het straatverbod doorgaans 120 euro boete op. Als hij of zij dat niet kan betalen, geldt twee dagen cel als vervangende straf. Junks die de 'gebiedsontzegging' vaker hebben overtreden, worden zwaarder gestraft. Dan is de boete hoger of kan de celstraf oplopen tot een week of langer.

Het vonnis van de bestuursrechter kan grote gevolgen hebben voor zowel gemeente als justitie. Want als blijkt dat de gebiedsontzeggingen onrechtmatig zijn geweest, zal dat vermoedelijk leiden tot een 'revisie' van de vonnissen door de strafrechter. In dat geval kunnen veroordeelden voor de raadkamer schadevergoeding eisen van justitie.

Het is echter ook niet uitgesloten dat het OM in navolging van burgemeester Lurvink tot de conclusie komt dat de geconstateerde vormfout 'zo klein is dat hij een strafzaak niet in de weg staat'. In dat geval zal het Openbaar Ministerie gewoon doorgaan met het vervolgen van overtreders van het straatverbod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.