'Beleid Pronk ten koste van landschap'

De Vereniging Deltametropool vindt het beleid van minister Pronk van VROM veel te slap. Volgens de Randstedelijke lobby zal het niet bijdragen aan de kwaliteit van stad en platteland, maar juist leiden tot versnippering van het landschap en overmatig ruimtegebruik door dorpen en steden....

Van onze verslaggever

Dat staat in het onlangs gepubliceerd rapport Contouren als kwaliteitslijnen, waarin de vereniging een alternatief uitwerkt voor het zogeheten contourenbeleid van de minister.

Pronk wil blijkens zijn Vijfde nota ruimtelijke ordening alle gemeenten verplichten gebieden (rode contouren) aan te wijzen waar mag worden gebouwd. Rond natuurgebieden en fraaie landschappen worden juist groene beschermingcontouren getrokken.

Tussen die rode (stedelijke) en groene (natuur) gebieden blijft een omvangrijk gebied over dat ongeveer 60 procent van Nederland omvat. Volgens een compromis dat eind vorig jaar in het kabinet werd gesloten, krijgen gemeenten elke vijf jaar de mogelijkheid om de contouren van het stedelijke gebied opnieuw vast te stellen.

De Vereniging Deltametropool, waarvan twaalf grote steden, waterschappen, ondernemersorganisaties, de ANWB en Natuurmonumenten lid zijn, vreest dat dit ten koste zal gaan van het landschap buiten de steden. De PvdA, Pronks eigen partij, leverde in het vorige maand gepubliceerde rapport Open Land, Groene Steden vergelijkbare kritiek op het kabinetsbeleid.

Deltametropool pleit voor een scherpere afbakening tussen stad en platteland. Die wordt getrokken in een ruime lijn rond de stedelijke gebieden en geldt voor een periode van twintig jaar. Het landschappelijke gebied wordt zo veel beter beschermd tegen bebouwing .

Verder meent de vereniging dat de gemeentelijke overheden bij het maken van nieuwe inrichtingsplannen voor de stad en het platteland op regionaal gebied meer moeten gaan samenwerken. Niet alleen met elkaar, maar ook met belangrijke maatschappelijke organisaties. Ook de Sociaal-Economische Raad (SER) pleitte daarvoor in een donderdag gepubliceerd advies over de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Minister Pronk heeft het contourenbeleid steeds beschouwd als zijn belangrijkste bijdrage aan de Vijfde nota ruimtelijke ordening. Het kabinet heeft aangekondigd nog voor het einde van het jaar met een planologische kernbeslissing te willen komen, waardoor het wettelijk wordt vastgelegd. De toenemende maatschappelijke en politieke kritiek op Pronks plannen maakt het echter twijfelachtig of dat gaat lukken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden