Beleggingsgroep uit Duitsland koopt deze week aandelen Thialf

De aandelen van ijsstadion Thialf in Heerenveen worden deze week verkocht aan een Duitse beleggingsgroep. De huidige eigenaar van de aandelen, Anton Zeilstra, heeft dat zaterdag gezegd....

Zeilstra, een Friese ondernemer, was zaterdag in Duitsland om over de transactie te praten. Morgen gaat zijn advocaat naar Hannover om de verkoop bij de notaris af te ronden. Dan wordt ook duidelijk welke beleggingsgroep de aandelen in bezit krijgt.

Over de nieuwe eigenaar kon de Fries zaterdag nog niets zeggen. 'Anders krijg ik een boete van 250.000 euro. De verkoop is beursgevoelige informatie. Bij Thialf wordt een smerig spel gespeeld. Veertien dagen geleden kreeg ik het aanbod, maar heb dat eerst afgehouden. Ik kon echter niet eens inzicht in de boeken van Thialf krijgen, dus heb ik het geaccepteerd.'

Zeilstra noemt Thialfs schuldeisers Essent, Staalbankiers en Interbrew verantwoordelijk voor de chaos bij het ijsstadion. Die drie partijen hebben geen aandelen van Thialf. Als de schaatsbaan echter failliet gaat, zijn zij hun geld kwijt. Volgens Zeilstra proberen die partijen daarom investeerders van buiten te weren en zelf de macht te verwerven.

Als tweede verantwoordelijke wijst hij naar de schaatsbond. Per Europees- en wereldkampioenschap zou de schaatsbond alle televisie-, sponsor-, horeca-, en entreegelden incasseren. Van de 1,9 miljoen euro die dat de bond oplevert, vloeit een ton naar de kas van Thialf. 'De KNSB moet blij zijn dat ze Thialf mag gebruiken. Je kunt toch niet in een tochtgat als Assen een WK verrijden', zo stelt de Fries.

Als laatste houdt hij de huidige directeur Jarko Nieweg verantwoordelijk. Nieweg was een dag te laat met het overmaken van 95.000 euro aan het Utrechtse Bonnet. Dat administratiekantoor heeft daarop bij de rechtbank in Maastricht beslag op de aandelen Thialf laten leggen. Bonnet wilde Thialf bij opbod veilen, maar Nieweg wist die veiling uit te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden