Beleggers wantrouwen bedrijven VS

De technologie-aandelen hingen woensdag als een ketting molenstenen om de nek van de Amerikaanse indices. Winstwaarschuwingen trokken een zware wissel op het vertrouwen van de beleggers....

Maar ook de bredere indices hadden te lijden onder de uitverkoop van technologie-aandelen. De Dow Jones index van dertig toonaangevende bedrijven - waaronder een handvol tech stocks - verloor 1,5 procent op 9.561 punten. De brede Standard & Poor's 500 liet een veer van 1,7 procent.

Tot dusverre staan alle drie de Amerikaanse beursgraadmeters lager dan aan het begin van het jaar. En dat nadat de beurzen de afgelopen twee jaar ook al daalden. Drie jaren van opeenvolgende dalingen op Wall Street is sinds de grote depressie van de jaren dertig niet meer vertoond.

Veel buitenlandse investeerders hebben hun vertrouwen in de Amerikaanse bedrijven goeddeels verloren. Uit onderzoek van zakenbank Merrill Lynch is gebleken dat sinds februari 2000 niet meer zo weinig buitenlands geld in Amerikaanse bedrijven is geïnvesteerd. Superbelegger Jaap van Duijn van Robeco vertelde onlangs dat hij een deel van zijn portefeuille uit de Verenigde Staten heeft teruggetrokken. De dollar daalde woensdag naar het laagste punt in 17 maanden ten opzichte van de euro. Een euro kost nu 0,95 dollar, eind januari kocht je al een euro voor slechts 86 dollarcent.

Op bedrijfsniveau was er een stortvloed van onheilstijdingen. AMD, de grootste concurrent van chipfabrikant Intel, gaat zijn winstprognose niet waarmaken, en verloor 15 procent op 8,70 dollar. Micron, ook uit de halfgeleiderindustrie, kreeg een dagvaarding vanwege een onderzoek naar anti-concurrentiepraktijken. Het kostte het bedrijf 15,3 procent van zijn beurswaarde. Oak Technology, dat chips voor DVD-spelers maakt, maakte bekend dat de omzet dramatisch zal dalen. De helft van Oak's beurswaarde ging vervolgens in rook op.

Onder de pc-fabrikanten ging de aandacht uit naar Apple. De producent van de iMac verlaagde zijn vooruitzichten voor het derde kwartaal. De omzet kon weleens 200 miljoen dollar beneden de verwachting liggen. Reclamebureaus en uitgevers, van oudsherre enthousiaste Apple-gebruikers, schroeven hun uitgaven in hoog tempo terug. Apple verloor 15 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden