nieuwsKLM

Beleggers vrezen ruzie in de tent: koers Air France-KLM keldert na aandeleninkoop door Nederlandse staat

Terwijl het personeel van KLM en Schiphol opgelucht ademhaalde bij het nieuws dat de Nederlandse staat bijna 13 procent van de aandelen Air France-KLM had opgekocht, was het treurnis op de beurs. Beleggers zijn bang voor nationale en tegengestelde belangen.

Beeld REUTERS

Sinds het ministerie van Financiën dinsdag meedeelde dat het 12,68 procent van de aandelen Air France-KLM heeft gekocht, is de koers van datzelfde aandeel in de loop van woensdag gezakt naar een slotkoers van 11,24 euro – een verlies van bijna 12 procent. Dat is een beurswaardeverlies in één dag van bijna evenveel als de Nederlandse overheid afgelopen week in het geheim in Air France-KLM investeerde.

Dat is deels een technisch verhaal, zegt Quirijn Mulder, beursanalist van de ING Bank. ‘De afgelopen week heeft een koper – naar nu blijkt de staat – 54 miljoen aandelen opgekocht. Dat is een vraag- en aanbodverhaal: meer vraag stuwt de prijs op. Diezelfde koper maakt dinsdagavond publiekelijk bekend dat ze ermee ophouden. Dus stopt ook de koersstijging.’

Deels is het ook een blijk van zorg onder beleggers. Het ingrijpen van de Nederlandse overheid is geen blijk van vertrouwen in de samenwerking met de Fransen. Eerder het begin van een conflict. 

‘Nationale en tegengestelde belangen’

‘Het aandeel van de Nederlandse staat baart ons zorgen’, zegt analist Daniel Roeska, van het vooraanstaande Britse handelshuis Bernstein, tegen de Financial Times. ‘Wij vrezen dat nationale en tegengestelde belangen in de weg zullen staan van de herstructurering die het concern als geheel hard nodig heeft.’

Ruzie in de tent schaadt het functioneren van het bedrijf, dat kost geld, en beleggers hebben daarom minder vertrouwen in een winstgevende toekomst voor Air France-KLM. De Franse krant La Tribune schrijft woensdag zelfs dat Air France-KLM ‘compleet onbestuurbaar’ dreigt te worden.

Ter nuancering: daags voor Air France-KLM de jaarcijfers bekendmaakte, op woensdag 20 februari, stond de koers van het aandeel net boven de tien euro. Daarna klom die op tot 12,73 euro op dinsdag 26 februari, met volgens analist Quirijn als enige reden de plotselinge koopdrift van  de staat. Het wegvallen van die koper en de vrees van beleggers zorgen nu voor een daling, maar het aandeel sloot woensdag nog altijd 7 procent hoger dan vorige week dinsdag.

ALLES WAT U MOET WETEN OVER DE MACHTSSTRIJD BINNEN AIR FRANCE-KLM

KLM-personeel opgelucht over ingrijpen overheid

Onder KLM’ers overheerst woensdag een jubelende blauwe trots, al blijft het de vraag wat er nu concreet verandert.

Binnenhof reageert op aankoop aandelen KLM-Air France

Een meesterlijke zet ter bescherming van een Nederlands kroonjuweel, het aanstaande einde van het marktdenken in de politiek, of de zoveelste blunder van het Haagse ‘partijkartel’. Elke partij legt de aankoop van 13 procent van de Air France-KLM-aandelen zo uit dat het precies in het eigen straatje past.

Het blijft rommelen bij Air France-KLM

Een overzicht van onze stukken over de machtsstrijd binnen Air France-KLM.

Waarom de Nederlandse staat halsoverkop aandelen koopt in Air France-KLMDen Haag wil voorkomen dat KLM en Schiphol het lot treft dat de Belgische luchtvaart een kleine twintig jaar geleden trof.

Tijdens de onrust rondom KLM-baas Pieter Elbers werd het ‘KLM-gevoel’ vertolkt

Wat dat is? Het heeft iets met thuiskomen, blauwe uniformen en het aroma van koffie te maken.

In 2015 bleek dat de garanties voor KLM en Schiphol al vanaf de fusie slecht zijn

In 2010 liet toenmalig minister Camiel Eurlings de meest concrete garantie vallen. De directie van Air France-KLM kon daardoor KLM-vluchten vanaf Schiphol schrappen of overhevelen naar de Parijse luchthaven Charles de Gaulle.

Op dat moment was Eurlings nog ‘very positive’ over de fusie

Vijf jaar later moet staatssecretaris Mansveld halsoverkop naar Parijs om het belang van KLM en Schiphol te redden. Wat ging er mis?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden