Beleggers verwachten veel van KPNQwest

Het ergste leed lijkt geleden op de Amsterdamse beurs; veel aandelen herstellen zich van recente koersdalingen, zij het niet spectaculair....

Van onze verslaggever

Onder de hoofdfondsen wisten vooral Getronics, VNU en KPN vooruitgang te boeken. De automatiseerder steeg 67 eurocent (5,9 procent) tot 11,93 euro, de uitgever won 2,70 euro (5,1 procent) en het telecombedrijf 1,10 euro (5 procent). Over VNU circuleert het gerucht dat het zijn tijdschriftendivisie wil verkopen, doch het bedrijf zelf ontkent. Branchegenoot Wolters Kluwer (verlies 2,5 procent tot 25,10) moest bij de dalers alleen winkelketen Vendex KBB voor laten gaan, dat 49 eurocent (3,3 procent) inleverde tot 14,50 euro. Het CBS rapporteerde dat het consumentenvertrouwen is gedaald ten opzichte van de eerste helft van dit jaar.

Beleggers anticipeerden vast op de kwartaalcijfers die ASM International na beurs bekend zou maken. Het fonds steeg 1,20 euro ofwel 6,3 procent tot 20,30 euro. De Bilthovense toeleverancier van de chipindustrie leverde sinds begin september bijna 50 procent van zijn koers in, maar de laatste drie dagen is dat verlies teruggebracht tot circa 33 procent.

Ook van KPNQwest, de joint venture van KPN en zijn Amerikaanse partner Qwest, wordt veel verwacht. Vooruitlopend op cijfers over het derde kwartaal steeg het glasvezelbedrijf 3,35 euro (16 procent) tot 24,40 euro. Daar staat tegenover dat ook KPN Qwest de afgelopen weken meer dan 50 procent aan beurswaarde heeft ingeleverd, evenals branchegenoot Versatel.

World Online kreeg een impuls door het nieuws dat het Italiaanse Tiscali in eigen land nagenoeg zeker een UMTS-licentie in de wacht heeft gesleept. Dat maakt de overname van WOL waarschijnlijker, omdat het Nederlandse bedrijf veel geld in kas heeft. Het fonds steeg 1,20 euro (10 procent) tot 13,20 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden