Beleggers verliezen geduld met Ajax

Niet alleen de supporters, maar ook de zakenpartners beginnen genoeg te krijgen van de onrust bij Ajax. Grootaandeelhouder Delta Lloyd overweegt zijn belang in de voetbalclub te verkopen vanwege de bestuurlijke wanorde, terwijl de beleggersvereniging VEB klaagt over 'tientallen miljoenen euro's verlies door opportunistisch beleid'. Hoofdsponsor Aegon ziet de bloedgroepenstrijd, die nog wel even zal duren, 'met lede ogen aan', zei directeur communicatie Jan Driessen.

Ajax-fans betuigen hun steun aan Johan Cruijff. Beeld epa

De Haagse verzekeraar is sinds drieënhalf jaar hoofdsponsor van Ajax voor 10 miljoen euro per jaar en heeft nog eenzelfde periode te gaan. De laatste tijd is dat geen pretje, zei Driessen van Aegon onlangs in het vakblad Adformatie. 'Kijk, je koopt positieve exposure. En dan zijn dit horrorscenario's. Het past niet bij de andere uitingen die je hebt. Dat schuurt.' Driessen wilde dinsdag verder alleen kwijt dat Aegon 'al het hele jaar aandringt op rust en stabiliteit'.

Belang van ruim 8,5 procent
De beleggers in de enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland beginnen hun geduld te verliezen. Zo overweegt grootaandeelhouder Delta Lloyd zijn belang van ruim 8,5 procent in de club te verkopen, zei topman Niek Hoek afgelopen vrijdag op de Dag van de Belegger. De verzekeraar noemt Ajax 'niet onze meest succesvolle belegging'. Goed bestuur is een van de criteria waarop Delta Lloyd zijn beleggingen beoordeelt. De verzekeraar wilde dinsdag alleen kwijt dat het de gang van zaken bij Ajax op de voet volgt.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft als belangenbehartiger van de particuliere beleggers ook genoeg van de perikelen. 'Ajax heeft sinds de beursgang nog nooit een doorwrochte langetermijnstrategie gehad. In plaats daarvan kon het de verleiding tot opportunistische en ondoordachte spelersaankopen niet weerstaan. Dit heeft Ajax en haar aandeelhouders tientallen miljoenen euro's aan verlies opgeleverd', zegt VEB-econoom David Tomic.

Pretaandeel
Ajax ging in 1998 naar de beurs voor 25 gulden (11,34 euro) en kreeg al snel het predikaat 'pretaandeel'. Maar de beleggers hebben weinig plezier beleefd aan hun bezit. De koers schommelt al een tijd tussen de 6 en 7 euro, bijna de helft minder dan de introductiekoers. Van de aandelen is 27 procent genoteerd, de rest is in handen van de Vereniging Ajax.

Een commissie van Ajax onder leiding van de dit voorjaar opgestapte voorzitter Uri Coronel stelde in 2008 dat het beter zou zijn als de club van de beurs verdween. Volgens de VEB moet Ajax zeker 55 miljoen euro op tafel leggen om de aandelen terug te kopen, omdat veel beleggers tenminste de introductiekoers van destijds zullen willen hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden