Beleggers tonen vertrouwen in herstel

Beleggers in de Verenigde Staten houden dezer dagen een scherp oog op de macro-economische cijfers. Nu het seizoen van de eerstekwartaalresultaten goeddeels achter de rug is, is het de stand van de Amerikaanse economie die de stemming op Wall Street grotendeels bepaalt....

Van onze verslaggever

Hoewel de werkloosheid in april steeg, was de toename minder groot dan waarvoor werd gevreesd. Stijgende beurskoersen waren het gevolg: de Dow Jones index klom 1,5 procent en sloot op 8582,68 punten. Technologiebeurs Nasdaq pluste ruim 2 procent op 1502,88 punten. 'De markt ziet het glas liever als half vol, dan als half leeg', analyseerde een vermogensbeheerder tegen persbureau Bloomberg. 'Het hoort een beetje bij de trend sinds het einde van de oorlog, dat mensen weer in aandelen gaan.'

Beleggers lijken langzaam maar zeker weer wat vertrouwen te krijgen. De brede index S & P 500 en de Nasdaq boekten hun derde week op rij van stijgende koersen. Het optimisme in de technologiesector is het grootst. Analisten voorspellen dat de winsten van de technologiebedrijven in het lopende kwartaal met eenderde zullen stijgen, en in het volgend kwartaal zelfs met 66 procent.

Gisteren profiteerde Microsoft van het optimisme. De maker van software als Windows en Office klom 1,6 procent tot 26,12 dollar. Sun Microsystems, producent van servers die bedrijven gebruiken om hun computernetwerken op te laten draaien, won zelfs 11,7 procent op 3,73 dollar.

ChevronTexaco maakte zijn eerstekwartaalcijfers bekend, op dezelfde dag als concurrent Shell. En net als Shell kon de tweede oliemaatschappij van Amerika de buitenwacht verrassen met goede cijfers. De nettowinst van ChevronTexaco verdubbelde onder invloed van de hoge olieprijs bijna tot 1,99 dollar per aandeel. Het aandeel zelf klom daarop 3,8 procent tot 65,41 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden