Beleggers teleurgesteld over 'opstartproblemen' bij Fugro

Er is veel geld te verdienen met olie- en gaswinning, maar bodemonderzoeker Fugro heeft het moeilijk met zichzelf. Het wachten is op een nieuwe strategie.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHAEL PERSSON

AMSTERDAM - De samenwerking met het Franse CGG Veritas, die begin dit jaar werd beklonken, levert vooralsnog niet op wat ervan werd verwacht - namelijk verlies in plaats van winst. In een toelichting op de halfjaarresultaten vrijdag stelt Fugro dat er 'opstartproblemen' zijn en dat opdrachten uitblijven.

Ook waren er opstartproblemen bij de nieuwe afdeling die met grote onderzeese ploegen geulen in zee- en oceaanbodems graaft, en ook daar resulteerden die in een verlies van enkele miljoenen.

Beleggers reageerden teleurgesteld. Dat de winst van Fugro, gerekend over de doorlopende bedrijfsactiviteiten, de eerste zes maanden nog steeds 110 miljoen euro bedroeg (ongeveer evenveel als vorig jaar) vonden zij niet genoeg. De koers daalde vrijdag met bijna 6 procent naar 43,90.

Fugro, jarenlang een lieveling op de beurs, zit sinds vorig jaar in lastig vaarwater. Het verkocht zijn seismische activiteiten met schepen aan het Franse CGG Veritas en begon tegelijkertijd met de Fransen een joint venture om olievelden te gaan zoeken en monitoren vanaf de zeebodem. Dat levert dus nog niet op wat ervan werd verwacht.

Ook ontstond vorig jaar onrust over de financiële huishouding van het bedrijf. Er waren beschuldigingen van fraude, bestuursvoorzitter Arnold Steenbakker stapte op, een hoge financiële man vertrok, commissaris Frans Cremers ging weg.

De belangrijkste zorg was dat de financiële verslaglegging de snelle groei van Fugro niet had kunnen bijhouden. Fugro bestaat na vele aankopen uit een conglomeraat van grotere en kleinere bedrijfjes, die vaak nog hun eigen manier van boekhouden hebben. Dat werd vooral financieel directeur André Jonkman aangerekend. Die legde zijn functie eerder dit jaar dan ook neer, om weer meer 'met de voeten in de modder te gaan staan'.

In die modder wordt nu te weinig verdiend. De problemen zitten vooral bij het onderdeel Subsea, waaronder de geulengraverij en ook duikopdrachten vallen. De verwachting is dat Subsea te koop wordt gezet. Fugro wil zich meer gaan richten op nieuwe technologie, schrijft het, zonder nadere specificatie.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden