Beleggers teleurgesteld in matige kwartaalcijfers Aegon

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - Aegon stelde met zijn kwartaalcijfers donderdag licht teleur. De operationele winst en de omzet verbeterden weliswaar, maar daar stonden hoge afschrijvingen tegenover.

Bruto zagen de cijfers waar bestuursvoorzitter Alex Wynaendts mee wapperde er best fraai uit. De reguliere bedrijfsactiviteiten leverden ten opzicht van vorig jaar 7 procent meer winst op. Het kwartaalresultaat steeg van 461- naar 491 miljoen euro. Deze verbetering is in de eerste plaats te danken aan de ontwikkeling dat klanten gemiddeld steeds meer geld storten in hun lijfrentepolissen (pensioen- en levensverzekeringen). Deze groei van het ingelegd vermogen doet zich vooral in Noord-Amerika voor. In Nederland verbeterde het onderliggende resultaat vooral omdat het sterftecijfer eind 2013 voor Aegon gunstiger uitpakte dan geraamd.

De Haagse verzekeraar wist in het vierde kwartaal wel minder verzekeringen te slijten dan eind 2012. De verkoop van levensverzekeringen liep 29 procent terug, iets wat Aegon toeschrijft aan de uitzonderlijk hoge verkopen een jaar geleden. Het aantal nieuwe schade- en ziektekostenverzekeringen daalde met 6 procent.

De nettowinst had zwaar te lijden onder afschrijvingen van in totaal 260 miljoen euro. Aegon verloor zwaar op derivatenposities die de verzekeraar beschermen tegen rentedalingen en een slecht beursklimaat. Omdat de obligatierente in het vierde kwartaal steeg, net als de meeste beurskoersen, daalden deze derivaten in waarde.

Aegon probeerde teleurgestelde aandeelhouders nog te paaien met een extra dividend van 11 eurocent per aandeel. Het jaardividend komt daarmee op 22 eurocent per aandeel, een cent meer dan in 2012. Het charmeoffensief mocht niet baten. Aegon eindigde gisteren met Randstad en Gemalto onderin de AEX. Het aandeel verloor 6,5 procent.

Het verzekeringsconcern maakte donderdag ook bekend dat voormalig Unilevertopman Antony Burgmans op 1 april terugtreedt als commissaris. Burgmans stopt met tegenzin. Hij moet wel, omdat hij teveel commissariaten tegelijk bekleedt. Dat aantal is sinds vorig jaar aan een wettelijk maximum gebonden. Burgmans is voorgedragen om president-commissaris te worden bij Akzo Nobel en dat betekent dat hij een van zijn andere commissariaten moet opgeven.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden