NieuwsVastgoedbeleggers ontdekken studentenwoningen

Beleggers steken meer dan een miljard euro in studentenkamers

Beleggers hebben de studentenhuisvesting ontdekt. De afgelopen vijf jaar investeerden commerciële partijen meer dan een miljard euro in studentenwoningen. Dat bedrag is nog hoger als de aankopen worden meegerekend die ze deden in samenwerking met ideële studentenhuisvesters als corporatie DUWO en de stichting SSH.

Marc van den Eerenbeemt
Het studentenappartementencomplex aan de Rotsoord in Utrecht.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het studentenappartementencomplex aan de Rotsoord in Utrecht.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Savills naar studentenhuisvesting en de Volkskrant naar de eigendom van huurwoningen. Bijna de helft van de 350 duizend uitwonende studenten heeft volgens de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting een particuliere huisbaas. Dit zijn zelden grote verhuurders.

De Belgische specialist in studentenhuisvesting Xior heeft zich in de afgelopen jaren wel ontwikkeld tot een grote partij. Het beursgenoteerde bedrijf verhuurt in Nederland inmiddels ruim 3.600 studentenkamers en wil doorgroeien naar tenminste 5.500 kamers. Het Nederlandse Haerzathe is een van de grootste Nederlandse beleggers, met bijna 1.500 studentenwoningen in bezit.

De klassieke studentenhuisvester DUWO werkt inmiddels samen met zo’n tien beleggers. Daar zitten pensioenbeleggers bij als Syntrus Achmea en Bouwinvest, maar ook een privaat vastgoedfonds als Haerzathe. DUWO-directeur Heleen de Vreese spreekt vandaag in de Volkskrant van ‘een omslag’ in het denken van een ‘beetje conservatieve’ corporatiesector. Die wil doorgaans het liefst eigenaar zijn van de gebouwen die het verhuurt. ‘Wij hebben gezegd: we zijn niet op aarde om zoveel mogelijk stenen te bezitten. We willen studenten een betaalbaar dak boven hun hoofd geven.’ Toen DUWO in crisistijd graag wilde bouwen, werd daarom de financiële hulp ingeroepen van de beleggers. Zij zijn eigenaar van de gebouwen, DUWO doet het beheer.

Ook SSH ging in zee met beleggers. Daartoe behoort eveneens Syntrus Achmea, maar ook de familie De Waal van winkelketen WE. Het investeringsbedrijf van de familie kocht bijvoorbeeld het voormalig provinciehuis van Utrecht, De Sterren. Daar wonen inmiddels meer dan 700 studenten. De verhuur loopt via SSH. Manager Wonen Roeland Kreeft van de stichting ziet geen probleem in samenwerking met commerciële partijen. ‘Zolang de woningen maar betaalbaar zijn.’

Commerciële beleggingen in studentenhuisvesting. Beeld de Volkskrant
Commerciële beleggingen in studentenhuisvesting.Beeld de Volkskrant

Nadeel

Een nadeel van de samenwerking is volgens De Vreese van DUWO dat de meeste contracten met beleggers een looptijd hebben van niet meer dan tien jaar. Daarna is het aan de belegger of hij door wil gaan met goedkope studentenwoningen of dat de gebouwen veranderen van bestemming of worden verkocht. ‘Het liefst zouden we kopen na die periode. Maar daar trapt in beginsel geen belegger in.’

Vastgoedadviseur Savills stelt in zijn onderzoek naar beleggingen in studentenhuisvesting dat traditionele vastgoedbeleggers de studentenhuisvesting hebben verwaarloosd. Gespecialiseerde partijen als Xior en Camelot doken in het gat. Volgens Savills kunnen investeerders zich verheugen in een sterke vraag naar studentenwoningen. De groei van het aantal studenten (nu 707 duizend) zal de komende jaren waarschijnlijk wat afvlakken, maar het percentage buitenlandse studenten zal juist toenemen. En die kunnen niet bij hun ouders blijven wonen en moeten wel huren.

Ook het grote tekort aan ‘gewone’ starterswoningen speelt de beleggers in de kaart, aldus Savills. Mensen die vroeger op zoek zouden gaan naar een grotere huurwoning of een koopwoning, moeten nu genoegen nemen met een kleine huurwoning. Daarbij stellen zij wel prijs op veel gedeelde voorzieningen. Door het vervagen van de grenzen tussen starters- en studentenwoningen maakt dat de doelgroep voor de woningen van beleggers groter.

Waarom vastgoedbeleggers investeren in studentenhuisvesting

Vastgoedbeleggers zien brood in de studentenkamer. Commerciële partijen investeerden de afgelopen vijf jaar meer dan een miljard euro in studentenwoningen, en ideële huisvesters gaan met ze in zee.

Van wie is Nederland?

Betaalbare huurwoningen zijn schaars en de prijzen stijgen rap. Dat roept de vraag op: van wie is Nederland? Wie zijn de grootste huisbazen van het land?

Particuliere vastgoedeigenaren drukken steeds groter stempel op Nederlandse woningmarkt
Grote particuliere vastgoedeigenaren winnen terrein op de Nederlandse woningmarkt. De grootste drie hebben ieder huurwoningen met een totale waarde van ruim 1 miljard euro. Lees het belangrijkste nieuws uit ons onderzoek naar de woningmarkt.

Ineens heeft mevrouw Van den Berg een hogere huur dan de buren
Flat Octant in Dordrecht is als de Nederlandse woningmarkt in het klein. De laatste jaren zijn de 98 appartementen verkocht, gesplitst en weer doorverkocht aan diverse eigenaren. En die hebben niet altijd het beste met de bewoners voor.

Nieuwe student woont noodgedwongen in bungalow of tent – 450 euro inclusief klapstoel
Van honderden euro’s voor een stapelbed tot een huurcontract waarin seks met de huisbaas is opgenomen – er zijn betere tijden geweest voor studenten die een kamer zoeken. In een vakantiebungalow op een uur fietsen van Amsterdam maken ze er maar het beste van.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden