Beleggers: oud-bestuurders CSM moeten bonussen terugbetalen

De extra bonus die twee oud-bestuurders van Corbion hebben gekregen voor het verkopen van de bakkerijpoot, is door aandeelhouders massaal afgewezen. Volgens de boze beleggers in het voormalige CSM behoort het verkopen van een bedrijfsonderdeel tot het gewone takenpakket van een topman en de financieel directeur, en is het geen reden voor een extraatje.

AMSTERDAM - De kwestie kwam dinsdag aan de orde op een speciaal daarvoor uitgeschreven aandeelhoudersvergadering. Het gaat om voormalig topman Gerard Hoetmer en financieel directeur Koos Kramer van Corbion, voorheen bekend als het suiker- en bakkersgrondstoffenbedrijf CSM. De oud-bestuurders kregen respectievelijk 517.140 en 293.334 euro voor de verkoop van de bakkerijdivisie van het bedrijf. Dat onderdeel werd ruim een jaar geleden voor meer dan 1 miljard euro verkocht aan de investeringsmaatschappij Rhone Capital. Bij die verkoop werd er niets gemeld over een extraatje voor de top. De 'transactiebonus' kwam pas naar voren in het onlangs gepubliceerde jaarverslag en was tot ergernis van de aandeelhouders niet ter goedkeuring voorgelegd.


Tot tevredenheid van dezelfde beleggers schreef het bedrijf een extra aandeelhoudersvergadering uit over de kwestie. Daar stemde dinsdag 89,4 procent van de aandeelhouders tegen de extra beloning voor de inmiddels vertrokken bestuurders.


Of het massaal wegstemmen van de extra bonussen gevolgen krijgt, is nog onduidelijk. President-commissaris Rudy Markham van Corbion liet tijdens de vergadering meteen weten dat de bonussen formeel gesproken niet kunnen worden teruggevorderd. Het gaat om aandelenpakketten die inmiddels al zijn toegekend. Markham liet weten dat hij de kwestie gaat bespreken met beide oud-bestuurders. Met ingewikkelde procedures zouden beleggers een poging kunnen wagen het geld terug te vorderen, maar de kans daarop is klein.


Dat betekent dat Hoetmer en Kramer hun bonus hoogstwaarschijnlijk kunnen behouden, tenzij ze die vrijwillig inleveren. Dat gebeurt weleens. Vorig jaar betaalden de oud-topman en financieel directeur van het door schandalen geplaagde Imtech respectievelijk 1,5 miljoen euro en 7 ton aan bonussen terug. Boze beleggers hadden hen onder druk gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden