Beleggers omarmen Spanje en Italië weer

Met dank aan hun economische groei is de rente in Spanje en Italië zo laag dat beleggers toestromen.

AMSTERDAM - Het stempel probleemlanden past niet meer op Spanje en Italië. Het rendement op staatspapier is ook daar naar het laagste niveau in acht jaar gezakt. Spanje veilde donderdag tienjarig staatspapier tegen een rente van slechts 3,344 procent. Bij de vorige veiling in februari was de rente nog 3,550 procent.


Spanje wist op de kapitaalmarkt ook nog tegen 2,263 procent voor vijf jaar te lenen. En een staatslening die moet worden afgelost in 2017 kon in de markt worden gezet tegen een rente van 1,309 procent. In totaal leverde de emissie 5 miljard euro op - iets meer dan was verwacht. 'De honger naar Spaanse obligaties is bijna onverzadigbaar zolang de groei aantrekt en de Europese Centrale Bank een helpende hand toesteekt', aldus beleggingsdeskundige Ciaran O'Hagan van Société Générale tegen het persbureau Bloomberg.


Dankzij deze lage rentepercentages lukt het Spanje zijn schuld steeds goedkoper te herfinancieren. Daardoor kan ook het begrotingstekort gaan dalen. Vooralsnog gaat de Europese Commissie voor 2014 uit van een tekort van 5,8 procent van het bbp dit jaar, tegen 7,2 procent in 2013.


En ook Italië, waar veel minder hervormingen hebben plaatsgehad, is uit de problemen. Het rendement op tienjarig staatspapier daalde daar donderdag naar 3,446 procent.


Hoogleraar monetaire economie en bankwezen Harald Benink van de Universiteit van Tilburg zegt 'dat de groei in deze landen de houdbaarheid van de staatsschulden sterk verbetert'. 'En dat vertaalt zich in een lagere rente.'


De rentedaling in deze landen die vlak voor de zomer van 2012 nog dreigden bankroet te gaan toen de rente opliep tot boven de 8 procent, leidt ertoe dat de spanningen in de eurozone afnemen. Dat heeft te maken met het herstel van de economie in de eurozone in zijn algemeenheid en in deze landen specifiek. Met name Spanje is het gelukt krachtige herstructureringen door te voeren en de tekorten terug te brengen.


De spanningen in Oost-Europa lijken dit proces te versterken. Ook de rentes op Duitse, Nederlandse, Oostenrijkse en Amerikaanse staatsobligaties zijn de laatste dagen gedaald. Beleggers vluchten weg uit Oost-Europa en strijken neer in West-Europa en zelfs in Zuid-Europa. 'De markt bevindt zich gezien de toenemende spanningen tussen Oekraïne en Rusland op onbekend terrein. De volatiliteit neemt toe. Daarom vluchten beleggers in kwaliteit', aldus een analist van BNP Paribas.


Michael Leister, investeringsstrateeg bij Commerzbank, zegt dat Spanje en Italië nu ook worden gezien als een veilige haven. 'Het is heel positief dat zelfs in deze gespannen politieke situatie waar beleggers risico's proberen te mijden, de markten in het zuiden van Europa zich zo goed houden. Dat is nog opmerkelijker als je weet hoe de situatie twee jaar geleden was. Er is sprake van structurele verbeteringen en groei. En heel belangrijk is dat beleggers in het beleid van de ECB geloven.'


Benink ziet ook wel gevaren in deze ontwikkeling. 'Het grote risico is dat door de dalende rentes de landen hun hervormings- en bezuinigingsbeleid minder serieus gaan nemen. Dat geldt zeker voor Italië, maar ook voor Frankrijk.'


Ook Spanje is nog ver weg van het maximum tekort van 3 procent van het bbp dat Brussel van het land eist. De Europese Commissie waarschuwde deze week eerder dat het Spaanse tekort in 2015 weer zou kunnen oplopen tot boven de 6 procent als bezuinigingsplannen worden uitgesteld.


De eurocrisis is nog zeker niet definitief voorbij. Maar zij is al zo ver op de achtergrond geraakt dat iedereen die langzaam vergeet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden