Beleggers negeren sombere Greenspan

De onverwachte renteverlaging van bankpresident Alan Greenspan stuwde de koersen op technologiebeurs Nasdaq donderdag verder omhoog. De Nasdaq steeg 4,9 procent en sloot op 2182 punten....

Van onze verslaggever

De vice-voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, R. Ferguson, probeerde donderdag tevergeefs het optimisme van beleggers enigszins te temperen. Het zal tijd kosten voordat consumenten en bedrijven reageren op de renteverlaging, zo sprak hij namens Greenspan op een bijeenkomst van de National Economist Club. 'Al met al is het te vroeg om een sterk vertrouwen te hebben dat de economie binnenkort deze periode van zwakke groei afsluit.' Welk renteniveau zal zorgen voor een 'terugkeer naar gezonde groei en bestedingen blijft voorlopig de vraag.'

Van de vijfhonderd bedrijven uit de S & P hebben inmiddels 42 procent hun winstcijfers uit het eerste kwartaal gepresenteerd. Sinds vorig jaar is de gemiddelde winst van deze bedrijven met 7,6 procent gedaald, aldus First Call/Thomson Financial. Voor heel 2001 houden de bedrijven rekening met een winstdaling van 2 procent.

Op de beurs waren vooral de computerproducenten in trek. Zowel IBM als rivaal Apple presenteerden betere kwartaalcijfers dan verwacht. IBM wist zelfs zijn winst met 15 procent op te voeren, waar vele technologiebedrijven de laatste weken in de rode cijfers doken. In het kielzog van de twee fabrikanten stegen ook de koersen van Dell, Compaq en Microsoft. De software-maker weet zich bij een toename van computerverkopen verzekerd van extra omzet.

De koersstijgingen van technologiefondsen ging ten koste van defensieve fondsen. Volgens analisten verkopen beleggers deze aandelen om het geld in de meer speculatieve fondsen te steken. De energiebedrijven Exelon, Duke en Exxon verloren bijvoorbeeld ieder enkele procenten. Autoproducent Ford verloor licht, omdat het bedrijf een halvering van de winst aankondigde. Ford draait de productie terug om van zijn grote voorraden af te komen.

Ook obligaties verloren terrein. Door de renteverlaging zijn aandelen in verhouding weer iets aantrekkelijker geworden dan obligaties. Als de renteverlaging de groei van de Amerikaanse economie stimuleert, dreigt een hogere inflatie. Rente-inkomsten op een lening zijn minder aantrekkelijk als de inflatie oploopt, zodat de koers van obligaties daalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden