Beleggers meegesleept in euforie Reed Elsevier

Het Brits-Nederlandse uitgeversconcern Reed Elsevier heeft beleggers een hart onder de riem gestoken met een forse winststijging van 19 procent van 1060 naar 1,26 miljard gulden en een dividendverhoging....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In Amsterdam was de koers vanaf begin dit jaar gevoelig gedaald van 18 naar 15 gulden. Bij het slot van de handel lag de koers op 15,70 gulden.

Beleggers bleken vooral gecharmeerd van de rooskleurige verwachtingen, die de top van Reed/Elsevier koestert voor dit jaar. Het uitgeversconcern verwacht een verdere verbetering van de winstmarge, die vorig jaar al steeg van 20 naar 21,8 procent van de omzet. De stijging van papier- en drukkosten zullen worden gecompenseerd door kostenverlaging, onder meer door verdergaande automatisering.

Vooral het succes van het Amerikaanse bedrijf Lexis-Nexis voor elektronische informatie is voor beleggers een grote geruststelling. Reed/Elsevier kocht deze databank eind vorig jaar voor bijna 2,8 miljard gulden. Van dat bedrag moest het concern ruim 1,6 miljard gulden lenen. Twijfels over de winstgevendheid en de inpassing van Lexis-Nexis in het concern vormden een van de ooraken van de koersval in de eerste maanden van dit jaar.

Maar Lexis-Nexis overtreft de verwachtingen, die Reed Elsevier bij de overname koesterde. Het bedrijfsresultaat van Lexis/Nexis over december, de enige maand vorig jaar dat de nieuwe aanwinst meetelt in de cijfers van het concern, kwam al op 9 miljoen pond (25 miljoen gulden). De omzet bedroeg 37 miljoen pond (103 miljoen).

Reed Elsevier heeft al drastisch ingegrepen bij Lexis/Nexis waar rond vierduizend mensen werken. De top, waaronder de Amerikaanse bestuursvoorzitter R. Everhart, is binnen de korste keren vervangen door managers van Reed Elsevier. Lexis is een databank die alle wetteksten en jurisprudentie in de VS bevat en vooral geraadpleegd wordt door advocatenkantoren, bibliotheken en juridische faculteiten. Nexis bevat vooral actuele en zakelijke informatie, waaronder de laatste toen jaargangen van de New York Times.

Het Brits/Nederlandse uitgeversconcern verwacht veel van de nieuwe, duur betaalde, aanwinst. 'Wij beschikken bij onze werkmaatschappijen over veel informatie, die geschikt is om onder Lexis/Nexis uit te brengen', zegt bestuurslid Paul Vlek. 'Bovendien is Lexis/Nexis de grootste databank in de VS. Dat stelt ons in staat te leren van hun systeem ten behoeve van onze wetenschappelijke uitgeverijen, want het staat vast dat de behoefte aan elektronische informatie in de toekomst sterk zal groeien.'

Toch zetten analisten vraagtekens bij de rooskleurige vooruitzichten, met name voor de aandeelhouders van Elsevier, de Nederlandse tak van het uitgeversconcern. De koersval van het Britse pond kan de winst in guldens dit jaar aanmerkelijk drukken. Vorig jaar was dat nog niet het geval, omdat Reed Elsevier nog een omwisselingskoers voor het pond hanteert van 2,78 gulden, de gemiddelde koers over het hele jaar. Maar op dit moment is het pond nog maar iets meer dan 2,50 gulden waard.

Van een winstgroei van 20 procent blijft in guldens nog maar de helft over als het pond dit jaar op het dit lage koersniveau blijft liggen. 'En dat is niet de winststijging van 15 procent of meer die we gewend zijn', zegt analist T. Gietman van Van Meer James Capel.

Reed Elsevier is zeer afhankelijk van de dollar en het pond, twee valuta die zwaar onder vuur liggen op de internationale wisselmarkten. Van het bedrijfsresultaat van Reed Elsevier van 663 miljoen pond (ruim 1,8 miljard gulden) is 36 procent afkomstig uit de VS, 34 procent uit Groot-Brittannië en slechts 18 procent uit Nederland. Voor de Nederlandse aandeelhouder is dus meer dan tweederde van de concernomzet gevoelig voor de gedaalde koers van dollar en pond.

Bestuurslid Vlek relativeert het effect dat de dalende koers van dollar en pond dit jaar op het resultaat van Elsevier zal hebben. 'De winst in Nederland luidt in harde guldens en dat levert bij omwisseling weer een positief valuta-effect op.' Maar Vlek geeft toe dat bij blijvend lagere koersen de winst voor de Nederlandse Elsevier-aandeelhouder 'normaal gesproken achter zal blijven'.

Bij de fusie ruim twee jaar geleden kregen de partners Reed en Elsevier beide een belang van 50 procent in de Britse houdstermaatschappij Reed Elsevier, maar de Britse aandeelhouders krijgen 52,9 procent van de winst. Dat komt omdat Reed bij de fusie een belang kreeg van 5,8 procent in Elsevier als compensatie van de grotere beurswaarde van de Britse partner ten tijde van de fusie.

De winst van het Nederlandse beursfonds Elsevier komt daardoor op 650 miljoen gulden, 18 procent meer dan de 522 miljoen over 1993. De winst per aandeel steeg van 0,76 naar 0,90 gulden. Het dividend gaat met 5 procent omhoog.

De omzet van Reed Elsevier ging met 9 procent omhoog tot ruim 3 miljard pond (8,4 miljard). In Nederland is de advertentiemarkt stabiel. De oplagen blijven zich positief ontwikkelen. Het bedrijfsresultaat van Dagbladunie en Bonaventura steeg met meer dan 20 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden