Beleggers lijken te wachten op correctie

'Alwéér een saaie dag', verzucht een handelaar van Effectenbank Stroeve over de gang van zaken op de Amsterdamse effectenbeurs. 'Veel te rustig', meent een commissionair....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens handelaren is er sprake van een 'onzekere fase'. Beleggers en analisten hopen op een renteverlaging in Amerika, maar zijn bang voor een verhoging, ze wachten op cijfers van de grote ondernemingen, maar vermoeden dat daar weinig vuurwerk vanaf zal spatten. Veel bedrijven maken weliswaar goede jaarcijfers bekend, maar zijn voorzichtig over de nabije toekomst. Die onzekerheden vertaalden zich dinsdag na anderhalf uur handelen in een verlies van ruim 3 punten voor de AEX-index. In de slipstream moest de index van de midkap-fondsen met zo'n 8 punten terug naar 591,84.

Het Rotterdamse Hunter Douglas kon dinsdag mooie cijfers bekendmaken. Toch zag de Luxaflex-producent zijn goede resultaat niet vertaald in een hogere beurskoers. Over de vooruitzichten is het bedrijf voorzichtig. 'Dat maakt de beleggers kopschuw', aldus een analist. De koers ging 1,40 omlaag naar 28,10 euro.

Wat dat betreft waren de cijfers van Baan maar voor één uitleg vatbaar. De verliezen van het Veluwse softwarehuis waren groter dan verwacht en het bedrijf weet niet hoe de markt voor zijn producten zich zal ontwikkelen. 'De grote jongens zijn al lang uit Baan gestapt. Het publiek heeft zijn aandelen gehouden, want een dubbeltje meer of minder maakt intussen ook niet meer uit', analyseert een handelaar. 'Wij zeggen gekscherend: het is geen aandeel meer, maar een optie.' Veel beleggers deden het aandeel van de hand, dat 0,55 euro lager sloot op 7,85 euro.

Heineken, dat net als Aegon woensdag met cijfers komt, steeg 1,15 euro op 47,40. Handelaren verwachten niet dat de cijfers van de bierbrouwer en de verzekeraar de AEX van zijn plaats zal brengen. 'De resultaten zijn ongeveer bekend. Dus morgen kan weer een domper zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden