Beleggers bezorgd over schuld VS en VK

De dollar bereikte vrijdag het laagste niveau van 2009 uit zorgen over de sterk opgelopen Amerikaanse staatsschuld.

Van onze verslaggever Evert Nieuwenhuis

In de middag was de euro even 1,40 dollar waard, ruim 2 cent meer dan de avond ervoor bij het sluiten van de beurzen.

Onder beleggers leeft de vrees dat kredietbeoordelaars de kredietwaardigheid van de VS lager zullen waarderen vanwege de hoge en almaar oplopende staatsschuld. Die angst is ingegeven door de waarschuwing die de prestigieuze kredietbeoordelaar Standard & Poor’s donderdag gaf aan de Britse regering: als er niet snel iets gebeurt aan de verslechterende overheidsfinanciën, zal Groot-Brittannië een lagere beoordeling krijgen. Het verliezen van de zogeheten ‘triple A-rating’ is meer dan een psychologische klap. De Britse overheid zal meer rente op haar schulden moeten betalen, waardoor de schuldenlast nog zwaarder drukt op het overheidsbudget.

Omdat ook de VS veel extra geld moeten lenen om de massale reddingsoperaties voor de bankensector en de immense stimuleringsprogramma’s voor de economie te financieren, ligt het voor de hand dat ook Washington van kredietbeoordelaars binnenkort een lager rapportcijfer krijgt.

Groot-Brittannië heeft zijn AAA-status nog niet verloren, maar Standard & Poor’s verlaagde de verwachtingen voor de Britse economie van ‘stabiel’ naar ‘negatief’ wegens de verslechterende overheidsfinanciën. Deze wijziging is een opmaat voor een mogelijke verlaging. Standard & Poor’s verwachten dat de staatsschuld oploopt tot meer dan 100 procent van het bruto nationaal inkomen, waardoor het land niet meer in aanmerking komt voor de hoogst mogelijke waardering, triple A.

Kredietbeoordelaar Moody’s maakte nabeurs bekend dat het vasthoudt aan de AAA-beoordeling voor de VS, maar dat die status niet gegarandeerd is, zeker niet op de lange termijn. Superbelegger Bill Gross van ’s werelds grootste (staats)obligatiefonds Pimco, zei vrijdag dat de VS volgens zijn inschatting binnen drie tot vier jaar hun AAA-status verliezen.

Ook de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner maakt zich zorgen over de financiële positie van zijn land. Donderdag zei hij tegen het Congres: ‘We moeten onze overheidsfinanciën op orde krijgen, anders lopen we het risico dat productieve investeringen in de private sector ten koste gaan van overheidsleningen.’ Over de dollar zei Geithner: ‘Mijn belangrijkste plicht is om beleid te voeren dat vertrouwen in onze economie en in een sterke dollar handhaaft.’ Hij maakte geen maatregelen bekend die dat moeten bewerkstelligen.

Spaarvarken (ANP) Beeld
Spaarvarken (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden