Belegger ziet einde van kredietcrisis

UBS moet 19 miljard dollar extra afschrijven, Deutsche Bank 2,5 miljard euro...

AMSTERDAM De Zwitserse bank UBS, vooralsnog de grootste verliezer van de kredietcrisis wereldwijd, heeft opnieuw miljardenafschrijvingen bekendgemaakt. Desondanks steeg de beurskoers van de bank maar liefst 12 procent. Ook de marktwaarde van veel andere Europese banken, waaronder Aegon en ING, ging meer dan 5 procent omhoog.

Veel beleggers en analisten denken dat de ergste verliezen geleden zijn door de financiële instellingen en zien licht aan het eind van de tunnel.

UBS moet over het eerste kwartaal van dit jaar 19 miljard dollar afschrijven op haar beleggingen in Amerikaanse hypotheken. De bank verwacht daardoor een verlies van 12 miljard dollar te lijden. UBS maakte tegelijkertijd bekend 15 miljard dollar aan nieuw kapitaal op te halen om haar financiële gezondheid te verbeteren.

Ook Deutsche Bank maakte dinsdag nieuwe afschrijvingen bekend: 2,5 miljard euro (3,9 miljard dollar). ‘De omstandigheden zijn de afgelopen weken veel uitdagender geworden’, liet de bank weten.

Waarom de koersen van banken dan toch stegen? ‘Door het nieuwe kapitaal dat UBS ophaalt bestaat er geen enkele twijfel meer over de balans van de bank’, zegt Jos Versteeg, analist bij Rabobank-dochter Iris.

Beleggers bleken maandag ook al in de rij te staan om de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers van nieuw kapitaal te voorzien. Lehman Brothers haalde in totaal 4 miljard dollar op.

Vorige week gingen nog geruchten dat de bank failliet dreigde te gaan. Versteeg: ‘Eigenlijk is er geen groot gevaar meer voor de belangrijkste spelers op de markt. De Amerikaanse zakenbanken kunnen bovendien sinds kort regelrecht bij de Fed lenen. Dat heeft ertoe bijgedragen dat de angst uit de markt is verdwenen.’ De analisten van Iris verwachten zelfs dat banken ‘te conservatief’ zijn geweest met hun afschrijvingen op Amerikaanse hypotheken. ‘Volgend jaar zouden er daardoor best eens meevallers kunnen zijn voor de banken’, zegt Versteeg.

Ook denkt Versteeg dat de grootste prijsdalingen op de Amerikaanse huizenmarkt, de veroorzaker van de kredietcrisis, achter de rug zijn. Maar niet iedereen gelooft dat het einde van de tunnel in zicht is. ‘Dat lijkt mij voorbarig’, reageert Ton Gietman van vermogensbeheerder Petercam. ‘Er zal nog wel wat ellende over de oceaan naar ons toe komen.’ Volgens Gietman houden beleggers er nog onvoldoende rekening mee dat ook in Europa de economische groei verder terug kan vallen, waardoor de winsten van banken verder onder druk komen te staan.

UBS is van alle internationale banken het zwaarst getroffen door de kredietcrisis. De beurskoers is in de eerste drie maanden van dit jaar evenwel gehalveerd. In totaal heeft de Zwitserse bank nu bijna 38 miljard dollar op haar beleggingen afgeschreven, meer dan Amerikaanse banken als Citigroup of Merrill Lynch.

In het najaar, toen UBS in zwaar weer terecht kwam, verloor de bank ook al 12 miljard dollar. Om op de been te blijven, verleenden een staatsfonds uit Singapore en een anonieme investeerder uit het Midden Oosten een kapitaalinjectie van 11 miljard dollar.

Marcel Ospel, de bestuursvoorzitter van de bank, stapt vanwege de problemen op. Algemeen directeur Peter Wuffli en financieel directeur Clive Standish moesten eerder al het veld ruimen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden